keskiviikkona, lokakuuta 24, 2012

Poro olutkylvyssä


Kun on istuttanut useamman sata kukkasipulia kirpeässä syyskelissä, on todella onnellinen siitä että jääkaapissa on viikonlopun poropadan jämät.

Pataan käytettiin viimeisiä paloja edellisestä tilaamastamme poron puolikkaasta. Nyt on uusi poronen jo tulollaan, joten oli korkea aika käyttää nämä palat pois. Halusin hauduttaa lihan oluessa, joka on minulle vähän tuntemattomampi raaka-aine kokkauksessa, yleensä olut löytyy meillä lasista. Tai sitten nautitaan kesäiltana suoraan pullon suusta saunan portailla.

Kivan kuuloinen ohje löytyi Keittiössä, kotona ja puutarhassa-blogista. Lisäsin reseptiin ihan muutamia juttuja, muuten mentiin Minnan ohjeella. Ja kerrassaan mainiota tästä tulikin. Kannattaa muuten käyttää isoa pataa, tätä tulee aika reipas satsi. 

TUMMASSA OLUESSA HAUDUTETTUA POROA

900g-1kg poron potkapaloja tai luullista lapaa
1 pkt pekonia
5 dl tummaa olutta
1 rkl soijaa - jäi meillä kyllä pois
70g tomaattisosetta (meillä 2 tomaattia ja 1 rkl tomaatisosetta)
2 tl kuivattua rosmariinia tai muutama oksa tuoretta
10 katajanmarjaa
2 laakerinlehteä
muutama oksa tuoretta timajmia
2 sipulia kuutioituna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna (1 solo valkosipuli)
5 porkkanaa lantteina
pieni pala mukulaselleriä
mustapippuria
suolaa

Kuutioi pekoni ja ruskista se padassa. Lisää lihat ja ruskista. Lisää sipulit ja paista hetki. Lisää olut, soija ja tomaattisose. Murskaa katajanmarjoja hiukan huhmareessa tai hienonna veitsellä ja lisää pataan. Lisää loput mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää porkkanat ja selleri. Lisää tarvittaessa vettä niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät.

Anna hautua joko liedellä tai uunissa matallalla lämmöllä, kunnes liha "hajoaa" noin 3 tuntia. Lisää tarvittaessa vettä, tosin kannen alla nestettä haihtuu melko vähän.  Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Tarjoa poropata perunamuusin kanssa. Meillä tehtiin juuresmuusi, jota maustettiin hieman pehemäälä fetajuustolla. Ei hassumpaa sekään, vaikkei kovin perinteistä.

Löytyyhän täältä toinenkin ouisa resepti: Oluiset karitsanpotkat. Ja jos innostaa poropata ilman olutta tai viiniä, niin kokeile tätä versiota.