tiistaina, elokuuta 28, 2012

Tomaattiaika!

 

Tomaattikeitto on porissut yhden jos toisenkin blogikokin hellalla. Itse en ole vielä ehtinyt keittojen pariin, vaikka meilläkin saadaan vihdoin kunnon satoa kasvihuoneen tomaateista. Muutaman vuoden se tosin vaati harjoitttelua. Tänä vuonna olen ankarasti leikellyt ja karsinut kasvustoja, poistanut varkaita sekä kukkia, katkonut latvat ja kääntänyt kastelutkin ajoissa vähän pienemmälle. Jo on kumma, jos eivät olisi tomaattilaiset tajunneet alkaa kypsyä. Oppia ikä kaikki se on puutarhuroinnissakin.

Omat tomaatit on tullut syötyä ihan sellaisenaan ja salaateissa, ovat niin ihanan makeita. Kaupan tomaateista tuli sitten tehtyä täytettyjä tomaatteja. Alkuperäisresepti on Amerikanmaalta.


TÄYTETYT UUNITOMAATIT
4:lle

4 kypsää isoa tomaattia
Suolaa
2,4 dl leivänmuruja
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
reilusti, n. 1 dl hienonnettuja yrttejä, esim. basilikaa, timjamia ja lehtipersiljaa
Mustapippuria myllystä rouhaistuna
2,4 dl parmesaania raastettuna
1,2 dl oliiviöljyä

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Leikkaa tomaatit puoliksi ja koverra niistä pois siemenet ja vähän hedelmälihaa. Ripottele suolaa sisälle ja laita ne ylösalaisin käännettyinä lepäämään 15 minuutiksi talouspaperin päälle.

Sekoita isossa kulhossa täytteen ainekset: leivänmurut, valkosipuli, yrttisilppu, pippuri oliiviöljy ja puolet parmesaaniraasteesta (1,2 dl). Laita tomaatit kevyesti öljyttyyn uunivuokaan, täytä tahnalla ja ripottele päälle loppu parmesaani.

Paista uunissa kunnes tomaatit ovat kypsiä ja päällinen on kullanruskea, aikaa menee noin 30 minuuttia.