sunnuntaina, elokuuta 05, 2012

Minttuinen mansikka-vinaigrette





Mansikoita on tullut tänä kesänä syötyä ihan häkellyttävän paljon, muodossa jos toisessa. Tämän salaatinkastikkeen olen surauttanut jo muutamaankin kertaan, kun nyt kerran oli kesäloman kyläpaikassa mansikkapelto siinä keittiön akkunan alla. Ja ilmeisesti minulle on "jäänyt päälle" myös tuo minttu, kun sitäkin tuppaa menemään vähän jokaiseen keitokseen.

Nykyisin mansikkasesonki kestää ihan häkellyttävän kauan. Lajikkeita on kehitetty ja onneksi on noita myöhäisempiäkin, ei tarvitse heti siirtyä ulkomaan marjoihin tai vaihtaa pelkästään herukoihin, vadelmiin, karviasiin ja mustikoihin. Vaikka hyviä ovat nekin!

MINTTUINEN MANSIKKA-VINAIGRETTE

1,5-2 dl mansikkasiivuja
muutama oksa minttua silputtuna
noin 0,4 dl rypsiöljyä
2 rkl valkoista balsamicoa
muutama tippa sitruunamehua
suolaa
mustapippuria  myllystä
(hunajaa)

Surauta ensin viipaloidut mansikat ja minttu soseeksi. Lisää sekaan öljyä ja etikkaa sekä hieman sitruunamehua. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyöräytä bamixilla kaikki sekaisin. Tarkista maku ja tasaa hunajalla, jos tuntuu liian happoiselta.

Jos et omista sauvasekoitinta tai blenderiä, niin muussaa ensin mansikat haarukalla, ja jatka siitä sitten eteenpäin, kuten parhaaksi näet, haarukan tai vispilän voimin.

Tarjoile salaatin sivulla. Törkeän hyvää esim. halloumisalaatin kanssa.

Note to self: Rypsiöljyn tilalle käy hyvin mieto oliiviöljykin. Etikaksi voi kokeilla vaikka siideriviinetikkaa, sherryviinietikkaa tai mitä nyt kaapista sattuu löytymään. Määriä voi hyvin fiksailla oman maun mukaan, mansikoiden makeus vaikuttaa lopputulokseen paljon. Jos haluat pientä potkua kastikkeeseen, niin lisää mukaan muutama tippa tabascoa. Ei tämä ole niin nöpösen nuukaa meillä!

Talvella, kun pakkanen ja pimeys oikein ahdistaa, niin tämän voi surauttaa toki myös pakastemansikoista. Tuoreen mintun voi korvata kuivatullakin. Mutta ei nyt hei puhuta talvesta vielä!







Oman mansikkamaan satoa. Niin makeita ja hyviä suoraan pellosta poimittuina.