lauantaina, elokuuta 18, 2012

Kurkkuvuoren valloitus: kylmä kurkkukeitto


Kuinka ihmeessä kolme kasvihuonekurkkua ja muutama avomaankurkku voi tuottaa ihan hillittömästi satoa, näinkin perisuomalaisena kesänä? Ja kun tänä vuonna satohuippu osuu vielä samaan aikaan kesäkurpitsan kanssa, niin kyllä pysytään koko suku ja naapurit kurkussa ja kurpitsassa!

Kurkkuruokaklassikko tzatzikia on tehty tässä viime viikkoina ihan riittämiin, ja vaikka en vielä olekaan kyllästynyt siihen, niin päätin tehdä jotain muuta. Ihanan lämmin viikko ja aurinkoinen viikonloppu vievät mielen väkisinkin kylmiin keittoihin. Blogistaniasta löytyi vaikka mitä ihania reseptejä, joista sitten koostin tällaisen keiton.


KYLMÄ KURKKUKEITTO

3 keskikokoista kasvihuonekurkku
1 limen mehu (tai enemmänkin)
Tuoretta tilli silputtuna
Tuoretta minttua
1 dl vehnäolutta
2 dl turkkilaista jogurttia
suolaa ja pippuria
1 pieni valkosipuin kynsi
1 dl kouhukermaa

Koristeeksi kurkun kukkia

Kuori kaikki tai osa kurkuista (kuorista saa kivasti väriä). Paloittele kurkut sekä valkosipulin kynsi ja nakkaa blenderiin, lisää mukaan yrtit ja pöräytä tasaiseksi. Lisää mukaan jogurtti, kerma ja olut sekä limetin mehu. Blendaa sileäksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Maistele ja lisää yrttejä tai hapokkuutta, jos siltä tuntuu. Laita keitto kaappiin tekeytymään ainakin puoleksi tunniksi. Maista uudelleen ja säädä makuja, jos on tarvis.

Vinkki: Taannoisella Tallinnan retkellä törmäsin myös kivaan kurkkukeittoon. Pohja oli jogurttityyppinen ja se oli maustettu erittäin runsaalla tillillä. Mukana oli ihan pieneksi silputtua kurkkua ja retiisiä, jotka toivat keittoon kivaa suutuntumaa. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos on silppuamisintoinen.


Note to self: Yrtteinä keittoon voi käyttää esim.  minttua, tilliä ja basilikaa. Hapokkuutta saa limetin tai sitruunan mehuklla, valkoisella balsamicolla, verjusilla tai sherryviinietikalla. Nestelisänä voi käyttää kuplavettä, vehnäolutta, kasvislientä, kermaa, jogurttia, ranskankermaa. Ruokaisuutta ja täyteläisyyttä saa vaikka manteleilla ja pähkinöillä. Pientä takapotkua keittoon saa valkosipulilla ja chilillä.

Ja kun haluat lämpimän kurkkukeiton, niin kokeile vaikka näitä:

Kuuma kurkkukeitto
Heljä Liukko-Sundströmin rakas kurkkukeitto