maanantaina, elokuuta 13, 2012

Ihanista ihanin Pavlova



Suomalainenhan ei usko mitään, ennen kuin on itse kokeillut. Olin toki kuullut ja lukenut, että itse valmistettu Pavlova on ihan toista maata, kuin kaupan marengista tehdyt viritelmät. Pavlova on siis kummitellut to Cook-listallani jo hetken.

No, koitti siis päivä, jolloin ystävän mökillä teimme ihanan illallisen päätteeksi unelmankeveän pavlovan. Totta, se on ihan eri juttu kuin ne kaupan marengit. Kevyttä, mutta ihanan makeaa ja hieman tahmeaa. Epäilen, että ei tätä syömällä kuitenkaan ballerinaksi muutu...

Resepti on peräisin ystävän vaihtarivuoden äidiltä, suoraan Uudesta-Seelannista. Hyvin saman tyyppinen, kuin tuo linkin takaa löytyvä Jaanan bloggaama resepti.

Hätäisen hommahan tämä Pavlova ei ole, koska paistaminen ja jäähtyminen vievät oman aikansa. Mutta muuten todella helppoa ja vaivatonta. Ja hei, myös gluteeniton leivonnainen ja täytettä muuntamalla myös maidoton versio onnistuu. Toisin kuin kaupan marengeilla, niissä saatta piileskellä maitoproteiinia! :(


PAVLOVA

Marenkipohja:
4 valkuaista
2,5 dl sokeria
ripaus suolaa
1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria
2 tl maissitärkkelystä
1 tl valkoviinietikkaa

Täyte:
kuohukermaa
mascarponea
(sokeria)
vaniljaa, sitruunankuorta
kauden marjoja tai hedelmiä
Soseutettua mansikkaa

Laita uuni lämpenemään 140 asteeseen.

Vaahdota valkuaiset ja suola napakaksi vaahdoksi. Lisää vähitellen sokeri, kunnes se on kokonaan "sulanut" joukkoon. tuloksen kiiltävä, napakka massa. Sekoita varovasti käännellen joukkoon maissitärkkelys, vaniljauute ja etikka.

Levitä massa pellille leivinpaperin päälle rinkulaksi. Paista 140 asteessa ensin 15 minuuttia. Laske lämpö 120 asteeseen ja jatka paistamista 1h 15minuuttia. Anna jäähtyä hitaasti, ensin uunissa ja sitten pöydällä.

Vaahdota kermaa ja / tai mascarponea, mausta halutessasi sokerilla, vaniljalla ja pienellä ripauksella sitruunankuorta. Kasaa marengin päälle kerma-mascarponea,  raidoita mansikkasosella, lisää päälle marjoja ja koristele vaikkapa mintun lehdillä. Tarjoa välittömästi.


Kesän aarteita!