sunnuntaina, heinäkuuta 08, 2012

Minttupesto




Takana on ihana, aurinkoinen viikonloppu täynnä kokkaamista ja puutarhuroimista kesäparatiisin maisemissa. Aurinko helli ja ukkoskuurotkin jäivät vain meteorologien puheisiin. Ei valittamista!

Tässä vaiheessa kesää on enemmän kuin luontevaa käyttää oman  puutarhan aineksia niin paljon kuin mahdollista. Kerrankin etsin reseptejä ennen viikonloppua ja muutaman mutkan kautta päädyin Viini-lehden verkkosivuille. Tykkästyin Teresa Välimäen kirjoituksiin, koska niissä on usein joku todella toimiva, napakka ja ajankohtainen resepti. Ja niin tälläkin kertaa!

Teresa julisti mintun tämän kesän basilikaksi, eikä suotta. Liityn mintunylistyskuoroon, minttu on niin moneen menoon sopiva ja taipuisa yrtti. Lajikkeita löytyy moneen makuun, kaunis katsella, perhoset ja muut ötökät rakastavat sen kukkia ja minttu kasvaa melkein missä vain. Jopa riesaksi asti. Tämä on siis mitä mainion tapa käyttää minttusatoa. Jos joku kaipaa mintunalkuja, niin meillä löytyy neljää lajia, ainakaan vielä ne eivät ole risteytyneet keskenään...

Itse käytin tähän minttupestoon viherminttua ja hieman hopeansävähtävää omenaminttua. En ehkä laittaisi piparminttua, se on turha ärtsyä ja hiukan hammastahnamaista. Se ja marokonminttu ovat puolestaan ihania teeaineksia!

Noudattelin melkein alkuperäistä resepti, tosin pähkinät vaihtuivat auringonkukansiemeniin, lisäsin parmesaania ja sitrusmehua.

MINTTUPESTO


1/2 dl saksanpähkinöitä tai auringonkukansiemeniä

1 dl mintunlehtiä
1 valkosipulinkynsi

1/2-1 dl rypsiöljyä
n. 1/2 dl raastettua parmesaania

suolaa

mustapippuria
sitruuna tai limemehua

Rouhi pähkinät karkeasti veitsellä (auringonkukansiemeniä ei tarvitse). Laita minttu, valkosipuli, pähkinät ja raastettu juusto korkeareunaiseen kippoon ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Lisää öljyä vähitellen, samalla sekoittaen, kunnes peston koostumus on sopiva. Mausta suolalla, pippurilla ja sitrusmehulla. Tarjoile lihan tai kalan lisukkeena tai vaikkapa perunasalaatin mausteena. 

Note to self: Maidoton versio onnistuu mainiosti ilman parmesaania. Sopii myös leivälle levitteeksi.


Lohi loimussa. Keralle minttupestoa ja perusalaattia.