perjantaina, heinäkuuta 13, 2012

DYI: Lihapiirakat eli lihikset




Keräsin hyvä vaimo / kätevä emäntä / nasta isosisko / puuhakas tytär-pisteitä ja tein itse lihiksiä. Okei, iskä paistoi ja äitikin jelppasi, kun taisi huomata, että kaulitseminen ei ehkä ollut ihan mun osaamialueeni parasta ydintä. Yhteispelillä syntyi kesäparatiisiin pieni lihistehdas. Lopputulos maittoi hyvälle saunan jälkeen. Myös niille, jotka eivät oikeasti olisi jaksaneet syödä yhtikäs mitään.

Innoittajan ja reseptilähteenä sekä kaikenlaisen ohjeistamona tehtaalle toimi Kivistön ihanat emännät. Satsista tuli noin parisenkymmentä pientä lihistä.


LIHAPIIRAKAT eli LIHIKSET

Taikina:

3 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa

1 rkl sokeria
2 tl suolaa

1 rkl öljyä
8-10 dl hiivaleipäjauhoja

Täyte:

200 g jauhelihaa

1 sipuli

1 dl keitettyä puuroriisiä (meillä spelttiä) 

1 tl suolaa
0,75 maustemitallista maustepippuria

valkopippuria
mustapippuria

0,5 tl sokeria

0,5 tl sinapinsiemeniä

0,5 rkl valkoviinietikkaa


Lisäksi: 

1 L rypsiöljyä
Rasvakeitin tai valurautapata ja digitaalinen paistolämpömittari

Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää muut aineet ja sekoita taikinaksi. Alusta kunnes taikina irtoaa käsistä. Kohota liinan alla n. 45 minuuttia.

Keitä puuroriisi tai speltti ja anna sen jäähtyä hieman. Silppua sipuli ja kuullota sitä hetki pannulla. Lisää jauheliha ja paista muruiseksi seokseksi. Mausta ja sekoita kypsä riisi joukkoon.

Jos käytät rasvakeitintä, laita se tässä vaiheessa kuumenemaan.

Vaivaa taikinasta ilmat pois ja kaulitse se jauhotetulla alustalla n. 3 mm ohueksi levyksi. Paina levystä pyöreällä kulholla tai pienellä pasteijamuotilla piirakankuoria. Isompiin piirakoihin lusikoin n. 2 rkl täytettä ja miniversioihin 1 rkl. Sivele reunat vedellä ja painele kiinni. Ummista reunat muotilla ja painele vielä haarukalla reuna tiiviisti kiinni. Anna kohota 10 minuuttia ennen paistamista.

Uppopaista piiraat 180-asteisessa öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Valuta talouspaperin päällä.

Syö sinapin ja ketsupin kanssa. Hörppää päälle jaffaa tai olutta. Tai pikkutölkistä maitoa.

Note to self: puolitin täytemäärän ja sitä jäi siltikin vielä ylitse. Mahdoinko jotenkin sniiduilla sen suhteen? Loput  meni pakastimeen odottamaan seuraavaa kertaa, jos sellainen joskus vaikka tulisi.

Kun nostatat täytettyjä piiraita, asettele ne hyvin jauhotetulle alustalle niin, etteivät ne koske toisiaan. Näin vältyt hampaiden kiristelyltä, kun huomaat niiden tarttuneen toisiinsa ja kuori repeää. Pelkkä leivinpaperi ei ihan riittänyt... Ja hei, älä kaulitse kuoria liian ohuiksi, muuten repeilevät turhan helposti paistuessaan ja käsitteleminen on muutenkin hankalaa. Ja muista se lämpömittari! Frittaaminen on siedettävän hajuista puuhaa ulkokeittiössä.


Pienet kauneusvirheet ei haitanneet, lihistä vaan ääntä kohti. 
Käsimallille kiitos!