keskiviikkona, heinäkuuta 18, 2012

Aprikoosien aikaan: Crumble


Vaikka tänne Suomeen rahdatut aprikoosit, nektariinit ja persikat eivät oikein vedä vertoja kotimaidensa vastaaville, ovat ne silti nyt sesongissa ja kiistämättä parempia kuin vaikka esimerkiksi tammikuussa. Ainakin ne tulevat tällä hetkellä Euroopasta eli eivät nyt sentään ihan maailman toiselta laidalta.

Suloistakin suloisemmat aprikoosit suorastaan hyppäsivät ostoskoriin ja nektariinit olivat niin ihanan punaposkisia. Tiedätte varmaan tunteen, en vaan voinut olla ostamatta.

Kotona sitten ensin muutaman syötyään miettii, että mitäs näistä tekisi. Tovin googlaus ja kas, näistähän syntyisi trendikäs crumble eli ihan suomeksi vaan kauramurupaistos. Kanelin ja muskottipähkinän bongasin usemammastakin ulkomaisesta blogista, taikinan perusidean otin muokattavaksi GRV:n loistokkaasta raparperipaistoksesta. Vähensin hiukka sokeria ja voita, toimi näinkin, mutta toki reipas voi ja sokeri on sitten ihan oma juttunsa.

Kaneli ja muskottipähkinä tuovat tähän kivan twistin, kannattaa kokeilla, kököstä kuvasta huolimatta.


APRIKOOSI-NEKTARIINI CRUMBLE

6-8 annosta

4 aprikoosia
3 nektariinia
1 dl fariinisokeria
kanelia
jauhettua muskottipähkinää
voita vuuan voiteluun

Taikina:
100 g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl kookosjauhoja
1 dl kaurahiutaleita


Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Puolita ja poista kivet aprikooseista ja nektariineista. Voitele uunivuoka ja asettele hedelmän puolikkaat pohjalle. Ripottele päälle fariinisokeri, kaneli ja muskottipähkinä. Paista hedelmiä noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat hieman pehmenneet.

Tee taikina: Nypi voi, sokerit ja jauhot sekä hiutaleet kulhossa sekaisin. Levitä seos raparpereille.

Jatka paistamista noin 30 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää ja ruskeaa.

Tarjoa lämpimänä jonkin viileän ja vaniljaisen kanssa. Meillä oli tällä kertaa kastike ranskankermasta ja paksusta jogurtista, joka oli höystetty hunajalla, sitruunamehulla ja vanijalla.


Note to self: Aprikoosit ja nektariinit voi hyvin korvata persikoilla.