tiistaina, kesäkuuta 19, 2012

Viileän vihreä lehtisalaattigazpachoTästä reseptistä en voi todellakaan ottaa mitään krediittejä itselleni. Ohje on Ravintola Savoyn Kari Aihisen kynästä. Aineksia voi kuulemma muunnella sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään.


Jos et tee tätä juhannukseksi, niin palaa aiheeseen heinäkuun helteillä. Taattua viilentävää helleruokaa. Ja mikä väri, ihana!


Lehtisalaattigazpacho - kylmä vihreä keitto


1 kg vihreitä viinirypäleitä (kivetön)
6 kpl tuoretta kurkkua
1 keltasipuli
2  valkosipulinkynttä
4 oksaa varsiselleriä
3 omenaa
4 ruukkusalaattia tai vastaava määrä salaatinlehtiä vaikka omalta kasvimaalta
4 viipaletta vaaleaa leipää, reunattomana
3 rkl maustamatonta jogurttia
2 dl verjus'ta (voi korvata vaalealla balsamicolla)
2 dl oliiviöljyä
1 dl neutraalia kasviöljyä
0,5 dl vaaleaa balsamicoa
10 tippaa tabascoa
2 rkl worchestershire-kastiketta
0,5 dl sokeria
2 rkl suolaa

Kuori kurkut, sipulit ja omenat. Pese loput vihannekset. Leikkaa kaikki vihannekset paloiksi ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua 6-8 tuntia kylmässä.

Aja blenderissä sileäksi ja siivilöi. Jäähdytä keitto pakastimessa kylmäksi. Tarjoile jonkun rapisenvan kanssa, meillä oli paahdettuja kurpitsan siemeniä. Myös pieneksi pilkottu tomaatt ja kurkku toimisivat varmasti tai leipäkrutongit. Älä koristele salaatilla, niinkuin tein kuvaa varten. Ei toimi käytännössä.

Minä tosin tein niin, että vetäisin kaiken ensin blenderillä sekaisin, siivilöin ja jäähdyttelin vasta sitten. Ja kannattaa laittaa blenderiin vähän useammassa satsissa, menee helpommin…  Tein puolikkaan satsin ja riitti mainiosti 12 hlö:lle välikeitoksi. Säilyy mainiosti jääkaapissa ja väitetään kestävän myös pakastamisen.

Edit: Löytyy täältä pari muutakin gazpachoa: tomaattigazpacho ja mansikkagazpacho. Kokeile!