keskiviikkona, kesäkuuta 20, 2012

Misut ja misut vol 2: Raparperitiramisu



 
Tämän kesän rapaprperikiintiö ei suinkaan vielä ole täynnä. Vaikka aika monta leivonnaista on tullut jo tehtyä!

Vihdoinkin sain aikaiseksi toteuttaa projektina olleen raparperitiramisun. Kokeilussa ollut ohje on keittiömestari Arto Rastaan ja peräisin kevään Viini-lehdestä.

Miespuolisen tiramisumittarissa tämä reitattiin "ihan hyväksi". Tosin ei tämä kuulemma peittoa erään ammattilaiskaverimme tekemää tiramisua, jota Miespuolinen säännöllisesti kaiholla muistelee...

Raparperitiramisu

8-10 annosta

1l raparperiä kuorittuna ja paloiteltuna (1,5cm paloja)
1 dl sokeria
2 dl vettä
1/2 dl Triple sec-likööriä
3 liivatelehteä

Juustotäyte:

1 dl sokeria
4 keltuaista
400 g Mascarpone-juustoa
4 valkuaista

Lisäksi:

24 savoiard-keksiä tai pala kakkupohjaa
2 rkl brandya tai konjakkia
1 dl kahvia kostutukseen

Koristeluun:

kaakaojauhetta
valkosuklaata

Laita kattilaan raparperi, sokeri, likääri ja vesi. Kiehuta hiljalleen, kunnes raparperit pehmenevät. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen.

Nosta kattila liedeltä, siivilöi noin 3/3 liemestä pois. Liuota liivatelehdet tilkkaseen raparperimehua ja lisää se raparperin joukkoon. Tavoitteena tanakka tahna.

Vatkaa sokeri ja keltuaiset vaahdoksi. Notkista huoneenlämpöinen tuorejuusto ja lisää se muna-sokerivaahtoon. Sekoita hyvin. Lisää joukkoon myös jäähtynyt raparperiseos.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja sekoita se varovasti 3-4 erässä juustoseoksen joukkoon.

Aseta puolet kekseistä tai kakkupohjasta vuoan pohjalle ja kostuta alkoholilla maustetulla kahvilla. Silikoninen pullasuti oli tässä mainio apuväline.

Lisää puolet täytteestä vuokaan pohjan päälle. Laita täytteen päälle toinen kerros keksejä tai kakkua. Kostuta.

Levitä loput täytteestä keksien päälle, peitä kelmulla ja nosta kylmään puoleksi tunniksi.

Siivilöi päälle reilusti kaakaojauhetta ja nosta vuoka takaisin kylmään vielä noin 3-4 tunniksi.

Koristele valkosuklaalastuilla tai murskalla enne tarjoilua. Minä lisäsin päälle koristeeksi vielä muutaman mansikan.