sunnuntaina, toukokuuta 27, 2012

Kesän eka raparperipiiras


Kevään ensimmäisiä satoja kerätään jo parsojen lisäksi. Jotkut onnelliset ovat jo päässeet maistelemaan oman maan salaatteja. Ja raparperia pukkaa jo useammaltakin pihalta. Niin meilläkin, ja pakkohan sitä oli väsätä kesän eka rapskupiiras. Mutta ei taatusti viimeinen!

Halusin kokeilla jotain uutta reseptiä ja löysin Sitruunaruohosta kivan kuuloisen ohjeen. Olin vaan niin väsy, että päätin oikaista ja käytin kaupan valmista piirakkapohjaa. Virhe, pohjasta tuli nimittäin turhan kuiva. Eli jos teet tätä, niin tee kunnolla ja pohja myös itse.

Kiva kokeilu, mutta ei toistaiseksi meillä kirinyt sinne ihan kärkisijoille.

Raparperipiiras

Pohja:
75g voita

1,5 dl sokeria

1 muna

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta
1
dl kermaa (tai maitoa)

Täyte:
4-5 normaalikokoista raparperin vartta palasina (raparperia saa olla reilusti)

2 dl kaupan kinuskikastiketta (1 prk)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna. Jatka vatkaamista, kunnes kaikki on kunnolla sekoittunut. Sekoita jauho ja leivinjauhe keskenään ja sekoita jauhot ja maito taikinaan vuorotellen, koko ajan sekoittaen.

Tasoita taikina voideltuun ja jauhotettuun piirasvuokaan pohjalle (n. reilu sentti, puolentoista kerros). Käytä normaalia pyöreää piirasvuokaa tai pienempää suorakulmaista vuokaa. Pellillistä tästä ei kuitenkaan tule.

Ripottele päälle raparperin palat ja valuta pinnalle kaikki kinuskikastike. Korkeareunaisempi vuoka on parempi, ettei kastike kuohu yli tai sitten käytä uunipeltiä vuoan alla.

Paista 200 asteessa 25-30 min tai kunnes piiraan pinta on kauniisti ruskistunut.


Note to self: Ensi kerralla teen todellakin pohjan itse. Kaupan muropohjalla tuli liian kuivaa. Ja lisään täytteeseen kardemummaa, koska se on niin ihanaa! Mantelilastut voisivat myös kivasti sopia piiraan päälle.