torstaina, toukokuuta 31, 2012

Juusto ♥ olut?
Selasin tuossa taannoin sommelier Antti Uusitalon tuoreehkoa kirjaa Juustot ja juomat. Kirjassa on esitelty muutama kymmenen mielenkiintoista juustoa ja niille sopivia juomia. Viinit mielletään usein itseoikeutetusti juustojen kumppaniksi, harvoin tulee edes mietittyä muuta ratkaisua. Mutta Uusitalopa lataa pöytään vaihtoehtoja: viinien lisäksi ehdolla on siideriä, väkeivä ja olutta. Tätähän on kokeiltava!

Olut ei ole ollut minulle mikään rakkautta ensi kulauksella-juoma. Olen ihan opettelemalla opetellut juomaan sitä. Kas kun opiskeluaikoina olut oli pippaloissa aina suunnattomasti paljon halvempaa kuin siideri. Vähillä rahoilla pelattiin, joten kulinarismista viis! Projektiin meni yksi kesä ja sen päätteeksi pystyinkin sitten juomaan sujuvasti klassisen saunakaljan, kotimaista lageria pullon suusta. :)

Opiskeluajoista on todellakin kulunut jo aikaa, olutta on juotu sen jälkeenkin. Mutta enpä ole juurikaan perehtynyt oluen ja ruuan yhdistämiseen saati juustojen ja oluen yhdistämiseen.

Poimin kirjasta muutaman juuston; Comtén ja Roquefortin ja marssin Stockan Herkun bisseosastolle, josta koriin kopsahti tummaa Stoutia, vaaleaa vehnäolutta ja uusi Carlsberg Copenhagen, jonka tyyliä on hieman hankala määritellä. Kirsikkaisen Kriekin jätin väliin, sehän on melkeinoä viinillinen olut.

Luomu Comté ja Luomu Roquefort Papillon. Herkkuja!


Comtén suositusjuoma oli tumma Stout, ei hassumpaa. Oluen täyteläinen maltaisuus ja juuston pähkinäisyys rimmasivat mukavasti.

Kokeilin Comtélle myös vaaleaa, hedelmäistä vehnäolutta. Sekin meni, mutta Uusitalon suositus oli kyllä parempi.

Roquefortille kokeiltiin vaaleaa vehnäolutta. Suositus ei ollut kirjasta, enkä kyllä muista mistä sen olin kuullut, mutta kokeiltiinpa kuitenkin. Ihan jees, mutta ei niin sävähdyttävää kuin ensimmäinen yhdistelmä. Tumma Stoutkin meni Roquefortin kanssa, mutta yhdistelmä ei ollut mikään kovin säväyttävä.

Kirjassa on muuten takaosassa kätevä taulukko, mistä voi luntata suuntaviivoja, mitä olutta ja juustoa kannattaa yhdistää ja mitä ehkä sitten enemmänkin välttää. Tosin välillä on ihan mielenkiintoista kokeilla niitä ei ehkä sittenkään-kombojakin.

Copenhagen-olut maisteltiin ihan muuten vaan. Ei mun juttu tai sitten se olisi vaatinut jotain tulista tai kepeää kesäruokaa rinnalleen.

Summasummarum: Kannattaa joskus kurkata laatikon reunan yli ja kokeilla jotakin uutta!