torstaina, huhtikuuta 05, 2012

Unohda vielä parsa, laita lanttua: Hunajaglaseeratut timjamilantut


Vaikka kaupan HeVi-osastolla houkutteleekin jo vaikka mitä ihania vihreitä, niin osasta kannattaa vielä toistaiseksi pysytellä visusti erossa. Pääsiäisen juhlapäydässä ne perulaiset parsat eivät nimittäin välttämättä tarjoa mitään mielettömän upeaa makukokemusta. Tarjoa parsaa suomalaisessa päästäispöydässä vain, jos sinulla on todella hyvät suhteet vihannestukkuriin ja saat parsasi suoraan vaikkapa Etelä-Ranskasta. Nimimerkillä maistoin niitä parsoja tuossa taannoin.

Mutta lanttu, tuo luotettava kotimainen juures. Siitä kannattaa nauttia vielä hetki.

Tein porolle muikean lisukkeen lantusta glaseeraamalla. Glaseerattuja juureksia, muitakin siis kuin lanttua, voi valmistaa muutamallakin tavalla. Toiset nakkaavat juurekset ja tykötarpeet suoraan samaan ammeeseen ja uuniin, toiset taas kypsentävät juurekset ensin ja glaseeraavat ne sitten nopeasti pannulla. Tai voihan ne nopeasti kieräyttää ekaksi pannulla ja kypsentää loppuun uunissa. Päätä itse! Tällä kerralla minä päädyin kokeilemaan keskimmäistä tapaa.

Hunajaglaseeratut timjamilantut

haluamasi määrä lanttua
suolaa keitinveteen
voita
hunajaa
suolaa, pippuria ja riivittyjä timjaminlehtiä

Kuori lantut ja tee paloittele niistä kauniita pötköjä. Keitä lantut kypsiksi suolatussa vedessä.

Kaada vesi lantuista vesi pois. Laita isolle paistinpannulle köntti voita, anna sen sulaa ja lähteä kuplimaan. Nakkaa voihin lantut, turauta mukaan vähän hunajaa.Anna satsin ottaa vähän väriä ja hunajan ja voin karamellisoitua. Mausta suolalla, pippurilla ja timjaminlehdillä. Tarjoile lisukkeena.

P.S. Joojoo, lanttu ei ole mitenkään erityisen keväistä, tiedetään. :) Mutta silti se on satakertaa parempaa kuin ne kamalat kaukoparsat. Uskokaa pois.