sunnuntaina, helmikuuta 26, 2012

Viikonloppulounas: Lihakääryleet

 

Jos et vielä ole päättänyt, mitä laitat tänään myöhäiseksi sunnuntailounaaksi, niin tässä ehdotus. Kaupatkin aukeavat vasta klo 12, joten ehdit mainiosti!

Ja jos ajattelit tehdä ulkofileestä pihvit, unohda tällä kertaa. Vaihtelu virkistää ja tämän kohdalla pieni askartelu ja vaivannäkö kannattaa.Resepti on kotoisin Antti Vahteran ja Visa Nurmen mainiosta keittokirjasta Sekametelisoppaa.

Minulle tästä tuli mieleen lapsuus ja mummila. Mummin tekemät hirvenlihakääryleet olivat suussasulavia. Mummi teki työuransa ison ruokalan emäntänä ja loihti meille lapsenlapsillekin mitä unohtumattomampia makuelämyksiä. Ei kikkailua tai eineksiä vaan ehtaa kotiruokaa: lihapullia, ja perunamuussia, kyljyksiä, kaalilaatikkoa- ja kääryleitä, mustikkakiisseliä, korvapuusteja, karjalanpiirakoita, hannatädin kakkuja...

Lihakääryleet
4:lle

600 g nauda sisäpaistia tai ulkofileetä
2 kokonaista suolakurkkua
1 savukinkku siivuina tai pekonia
2 rkl Dijon-sinappia
suolaa ja mustapippuria myllystä
4 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa (meillä smetanaa)
lehtipersiljaa

Tarvitset myös:

cocktailtikkuja

Leikkaa lihasta ohuita viipaleita ja nuiji niitä tarpeen mukaan, lopputuloksen pitäisi olla noin 3-4 mm pakuisia ja noin kämmenen kokoisia.

Ripottele lihojen pintaan suolaa ja pippuria ja sivele niille myös sinappia. Levitä kullekin leikkeelle pieni siivu kinkkua tai pekonia ja suikale suolakurkkua.Kääri leikkeet tiukoiksi rulliksi ja kiinnitä cocktailtikulla. 

Ruskista rullat kevyesti voissa. Nosta syrjään.

Laita pannulle voita ja anna kuumeta, kunnes voi kuplii. Lisää jauhot. Anna jauhojen ruskistua kevyesti. Lisää vettä ja kermaa. Kaada kastikepohja kääryleiden päälle kasariin (meillä valurautapataan). Lisää tarvittaessa nestettä, jotta kääryleet peittyvät. Muhituta kannen alla ainakin puoli tuntia, jotta lihasta tulee suussa sulavaa. Tarjoile perunamuusin, juuresmuusin tai keitinperunoiden kera.Silppua päälle lehtipersiljaa tai muuta lempiyrttiäsi. 

Note to self: Muhitusaika riippuu vähän lihalaadusta. Meillä käytettiin paahtopaistoa, annoin muhia reilun tunnin. Kastiketta suurustin myös hieman jälkeenpäinkin maizenalla, nostin vaan kääryleet hetkeksi muualle. Tuo "ruskeakastikeprosessi" ei sitten näköjään ole vahvimpia puoliani keittiössä.