maanantaina, joulukuuta 19, 2011

Jouluperinteet kunniaan: Suklainen taatelikakku


Taatelikakku taitaa olla monelle meistä joulun nostalgisimpia herkkuja. Moni ei ole pitänyt siitä lapsena, mutta aikuisiällä siitä onkin tullut herkku.

En ole itse ikinä tehnyt taatelikakkua, mutta olen aina pitänyt tätini tekemästä taatelikakusta. Sen reseptiä minulla ei (toistaiseksi) ole, joten päätin kokeilla hieman erilaista versiota kakusta, ohjeen löysin Pullan paikka-blogista. Tein kakun nyt hyvissä ajoin ja se saa ässehtiä jääkaapin rauhassa tuonne joulunpyhille saakka. Pikkuinen moka sattui prosessissa, en huomannut laittaa sokereita taateleiden ja mehun kanssa kattilaan sulamaan vaan sekoitin ne kuiviin aineisiin. Hups. Menee flunssa piikkiin ja toivottavasti ei haittaa. Ainakin kakku näyttää hyvältä.

Kiitokset lintsille reseptistä. Ja tuonne kommenttilootaan saa toki laittaa sen meidän suvun taatelikakkureseptin. Vinkvink! :)

Kuvasta tuli aika tumma ja kökköinen. Mutta Avaruusaseman vinkistä kävin vähän leikkimässä Pixlr:llä. Hauska härveli.

Suklainen taatelikakku

250 g kivettömiä taateleita
3 dl omenamehua
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
200 g voita
2 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
100 g tummaa suklaata rouhittuna

Voitele ja korppujauhota rengasvuoka tai suorakaiteen muotoinen leipävuoka. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Paloittele taatelit pieniksi (jos tarpeen) ja laita ne omenamehun ja sokereiden kanssa kattilaan. Keitä seosta miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoitellen noin 10 minuutin ajan. Soseuta taateliseos keittämisen jälkeen sauvasekoittimella, jos haluat, ja lisää voi kuumaan seokseen sulamaan. Anna jäähtyä.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jäähtyneeseen taateliseoksen ensin kananmunat huolellisesti vatkaten joukkoon ja lopuksi kuivat aineet ja rouhittu suklaa.

Kaada taikina jauhotettuun kakkuvuokaan ja paista uunin keskiosassa (175 astetta) noin 50 minuutin ajan. Varmista kakun kypsyys tikulla. Anna jäähtyä ja koristele esimerkiksi sulatetulla tummalla suklaalla tai kaakaojauheella.

Huom. Kakun maku ja koostumus kestää erinomaisesti myös pakastamisen!

Note to self:
* Omenamehun sijaan voi käyttää myös kahvia (ks, Tiinan vinkki!)
* Nordic Waren valetusta alumiinista valmistettu vuoka kannattaa voidella voilla ja jauhotta vehnäjauhoilla, ei korppujauhoilla. Vähennä myös lämpötilaa ja tarvittaessa myös paistoaikaa (Nyt oli 165 astetta ja 50 min).