sunnuntaina, marraskuuta 27, 2011

Tuulahdus kesää: Pistou


Tämän viikonlopun Sunday Roast oli lampaankarree eli kyljysrivi, jonka valmistamiseen oli muutamakin innoittaja. Niistä lisää, kunhan vaan ehdin.

Marraskuun harmaudessa kaipasin lampaan kastikkeeksi jotain muuta kuin täyteläistä punaviinikastiketta. Jotain kesäisempää?  Katse kääntyikin Eteläiseen Ranskaan ja yrttiseen pistou-kastikkeeseen. Vaikkei sielläkään ehkä juuri nyt niin maailman paras keli taida olla...

Perinteisin pistou tehdään vain basilikasta eikä sotketa mukaan muita yrttejä. Minä halusin lisätä sekaan myös hieman persiljaa ja hyvin se sinne sopikin.
Traditionalisti tarjoaa tämän pistou-keiton kanssa, meillä tätä nautittiin lampaan kareen kanssa.

Hapokkuuden kastikkeeseen voi luoda myös tomaatilla, mutta näin talven keskellä se ei oikein tuntunut järkevältä, Jos valitsee tomaattisen version niin tähän kastikkeeseen olisi voinut
laittaa yhden ison tomaatin kaltattuna ja pilkottuna, siemenet positettuna. Sinne vain sursus bamixilla sekaan.

Basilika-persijlja pistou

3 dl tuoreita basilikan lehtiä (noin 1 puska)
1 dl tuoretta persiljaa
hyppysellinen suolaa
mustapippuria myllystä
1/3 solo valkosipulia siputtuna
45 g parmesaani raastettuna
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl valkoista balsamicoa

Laita yrtit, mausteet, valkosipulisilppu ja juustoraaste kapeaan korkeaan astiaan ja surauta sauvasekoittimella tahnaksi.

Lisää lopuksi öljy ja balsamico. Maista ja säädä makuja, jos tarvetta. Laita jääkaappin hetkeksi, jotta maut tasoittuvat.

Innoitus Pistou-kastikkeeseen David Leovitzilta. Ja nyt jos koska maistuisi myös lämmittävä pistou-keitto!


Vähän kuvaa kattauksestakin...