torstaina, marraskuuta 03, 2011

Oi omeletti!
Kun jääkaapissa ei ole keskimäärin muuta kuin paketillinen kanamunia ja oma jaksaminenkin on vähän niin ja näin on ruoratkaisu omeletti eli munakas! No, onneksi sen munapaketin lisäksi kaapissa oli sentään vähän salaminpätkää, paprikaa ja juustoa.

Jostain muistini syövereistä mieleeni palautui Voisilmapeli-blogin täydellisen munakkaan valmistusohje. Ja pakko myöntää, että hyvää tästä tuli. Tähän asti olen ollut enemmänkin kokkeilityttöjä, mutta tämän myötä kokkeli on saanut todellisen haastajan. Osansa pelissä oli toki salamilla ja ihanan vahvalla cheddarilla.

Lienee sanomattakin selvää, että täytevaihtoehtoja voi itsekukin varioida juurikin mielentilan ja ruokakaapin sisällön mukaan.

Kuohkea salami-siitakesieni-cheddarmunakas
2:lle iltapalaksi

3 kananmunaa
5 cm salamia
1/2 pieni paprika
muutamia siitakesieniä
pieni kourallinen raastettua vahvaa cheddaria
voita paistamiseen
(suolaa)
rouhittua mustapippuria

Viipaloi makkara ja suikaloi paprika ohuiksi suikaleiksi, pienennä sieniä tarvittaessa sekä raasta juusto.

Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset, kaada valkuaiset kulhoon. Sekoita keltuaisten rakenne rikki esim. lasissa. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, tavoitteena ei ole superkova vaahto, vaan kun vispilää nostaa, niin vaahdon pintaan muodostuu pieniä “vuoria”.

Valkuaisten vaahdottaminen erikseen ei ole pakollista. Yksinkertaisin tapa valmistaa munakas on rikkoa kananmunat kulhoon ja sekoittaa niiden rakenne rikki. Erottelemalla ja vatkaamalla valkuaiset saa kuitenkin aikaiseksi todella kuohkean munakkaan.

Laita pannu lämpenemään.

Sekoita keltuaiset ohuena nauhana valkuaisten joukkoon. Kun pannu on lämmennyt ja paistovoi sulanut, kaada seos pannulle. Lisää päälle salami, paprika, sienet ja, juustoraaste.

Heiluttele pannua hieman varmistaaksesi, että munakas on irti pannusta eikä jämähdä kiinni pohjaan. Laita pannuun kansi päälle ja paista keskilämmöllä niin kauan, että munakas on hyytynyt kokonaan (tähän menee noin 5-10 minuuttia).

Taita munakas nostamalla lastalla toinen puoli toisen päälle ja leikkaa keskeltä kahteen osaan. Tarjoile heti raikkaan vihreän salaatin saattelemana.