tiistaina, syyskuuta 06, 2011

Säilötyt vihreät tomaatit


Kesäparatiisin kasvihuoneen tomaatit eivät halua kypsyä. Niitä pitää maanitella ja suostutella. Viime viikonloppuna aloin jo uhkailemaan kasviraukkoja: osa tomaateista päätyikin säilykkeiksi. Lähinnä kyllä se avomaalle päätynyt Tanskan vienti, jonka ei pitänyt edes tuottaa mitään. No, tulipa 1kg raakoja pieniä palleroita. Eikun etikkakylpyyn, mausteet mukaan ja jääkaappiin maustumaan.

Innoituksen aiheeseen sain Punavuori gourmet'n keittiöstä sekä uusimmasta GRV:stä. Ohjeita yhdistelin muutamastakin eri paikasta.

Säilötyt vihreät tomaatit
1 isohko tölkillinen

1 kg vihreitä tomaatteja
1 l vettä
1 rkl merisuolaa

Mausteliemi:

5 dl vettä
2,5 dl väkiviinaetikkaa
3 dl sokeria
10 neilikkaa
1 kanelitanko
10 kokonaista valkopippuria
0,5 rkl sinapinsiemeniä

Pese tomaatit huolellisesti ja pistele tomaattien kuoret haarukalla. Kiehauta vesi, lisää suola ja keitä tomaatteja varovasti noin 10 minuuttia. Nosta tomaatit vedestä ja irrota kuoret, jos jaksat. Minä en jaksanut, vaikka olisi kyllä kannattanut, nätimpi lopputulos!

Kiehauta mausteliemen vesi, etikka, sokeri ja mausteet. Lisää tomaatit mausteliemeen ja anna kiehua hiljalleen läpikuultaviksi. Varo, etteivät tomaatit kiehu rikki.

Nostele tomaatit puhtaisiin kuumiin lasitölkkeihin ja kaada liemi päälle. Sulje tölkit (muista kiehauttaa kannet!)

Säilytä kylmässä ja pimeässä. Tomaattisäilyke on valmista tarjottavaksi viikon kuluttua, mutta voit toki antaa maustua pidempääkin. Tungin varmaan tuon isomman tölkin vähän turhan täyteen, koska nuo päällimmiset tomskut ei ole ihan kokonaan liemen alla. Mutta veikkaanpa, että nämä tulee syötyä meillä suhteellisen pian. Palaan raportoimaan vielä mausta, kunhan päästään maistelemaan.

Niin että jos sinulla on raakojen tomaattien ylityuotantoa, niin tällä reseptillä kannattaa kokeilla jalostaa asiaa vähän eteenpäin.