sunnuntaina, kesäkuuta 26, 2011

Valloittava valkoinen suklaaganache


Juhannusjuhlat takanapäin, edessä paluu arkeen. Mutta on mitä muistella! Aloitetaan vaikka tällä ihanalla valkosuklaakuorrutteella, joka somisti mansikkakakkua.

Mansikkakakku lienee juhannuksena vähän kuin kinkku jouluna. Pakkohan sitä on olla. Tosin itse voin kyllä viettää joulun kinkutta, mutta juhannus ilman mansikkakakkua ei olisi mitenkään mahdollinen!

Perinteitä on kiva kuitenkin varioida aina vähän, tänä vuonna meillä nautiskeltiin kakun kuorrutuksena valkosuklainen versio. Muuten kakku oli perussettiä: kakkupohja, välissä omatekoinen raparperihillo, mansikoita ja kerma-rahkaseosta. Päälle taiteiltiin sitten hykerryttävän herkullinen valkosuklaa-ganache, keko mansikoita ja muutama mintun lehti. Kannattaa kokeilla peruskermavaahdon sijaan!

Valkoinen suklaaganache

Ohjeen mukaan tämä riittää halkaisijaltaan 20cm kakkuun.

3 dl kuohukermaa
300g valkoista suklaata paloiteltuna

Mittaa puolet kermasta pienehköön, paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä varovasti, kunnes kerma kupli reunoilta. Nosta kattila pois levyltä ja lisää joukkoon paloiteltu suklaa.

Odota pari minuuuttia, että suklaa sulaa. Sekoita kevyseti ja kaada seos kulhoon. Jäähdytä vartin verran, kunnes seos on kylmää. Tämä vaihe hoituu nopeammin, jos laitat laitat kulhon kylmään veteen.

Lisää loput kermasta kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella, kunnes ganache on juuri ja juuri sakeaa. Varo vatkaamasta liikaa, koska ainekset alkavat helposti erottua toisistaan.

Ganache sopii moneen muuhunkin tarkoitukseen: kakkujen täytteeksi, kuorrutteeksi tai siitä voi tehdä suklaatryffeleitä.

Ja mitä kummaa tuo hieno ranskankielinen sana ganache sitten oikein tarkoittaakaan? No ei mitään sen kummempaa kuin suklaan ja kerman seosta. Kurkista tarina sanan takaa täältä.

Alkuperäinen ohje on Joanna Farrow'n kirjasta Suklaaherkut, suolaista ja makeaa.