tiistaina, kesäkuuta 21, 2011

Revanssi raparperikakusta


Kokeilin tuossa muutama viikko sitten Nooran raparperikakkua, hieman heikoin tuloksin. Leipominenhan on ihan tunnetusti minulle vähän haastavaa. Ja nytkin heikko tulos oli ihan kyllä oma syy. Sen kummemmin asiaa ajattelematta laitoin kakun liian pieneen vuokaan, jolloin siitä tuli liian korkea, josta seurasi kypsymisongelma ja tuloksena oli liian kuiva kakku. Nyt juhannuskarkeloita valmistellessa päätin ottaa kakusta revanssin.

Revanssikakku toteuttiin maidottomana. Se tuskin vaikuttaa kauheasti onnistumiseen. Ja kakkuvuoka oli tällä kerralla irtopohjainen, halkaisjaltaan 26cm silikonivuoka. Sitä ei kannata nostaa reunoista, muistutukseksi vaan!

Ja ainakin nyt uunista tulleena kakku näyttää varsin mainiolta. Jäähtyköön nyt ensin, ehkä sitten tutkailen, kuinka kävi... Jos tämä onnistuu niin seuraavaksi kokeilen gluteenittoman version.

Raparperikakkua Nooran tapaan

2 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl maitoa
1 dl kermaa
1 dl voisulaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria

Päälle:
5 dl raparperia kuorittuna ja pilkottuna
50 g pehmeää voita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria

Paistaminen: 200 °C, 30–40 minuuttia

Vaahdota kanamunat ja sokeri. Lisää vaahtoon ensin nestemäiset ainekset ja sitten yhteen sekoitetut kuivat aineet.

Pingota leivinpaperi suuren irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin, voitele vuoan reunat ja kaada taikina vuokaan. Ripottele pinnalle raparperipalat.

Nypi päällyksen pehmeä voi, vehnäjauho ja sokeri murumaiseksi seokseksi ja ripottele raparperipalojen päälle. Paista 200 °C:ssa noin 30–40 minuuttia. Nauti kanelilla ja sokerilla maustetun kermavaahdon kera.

Maidottomuusviritykset: Korvasin voin ja kerman kaurakermalla, voisulan juoksevalla sunnuntaimargariinilla. Päällismurun voin korvasin maidottomalla leivontamargariinilla. Yleensä en noita kissanravoja leivonnassa suosi, mutta siskolle leivotaan näillä!