keskiviikkona, joulukuuta 01, 2010

Lämmikettä talvipäiviin: Kurpitsakeitto


Kampin K-marketissa Butternut-kurpitsainen (suomeksi myskikurpitsa?) huuteli minulle sellaisia seireenilauluja, että pakkohan se oli poimia matkaan, kun oli kaikenlisäksi vielä luomuakin. Kotona sitten kävinkin miettimään, että mitäs kummaa tästä tekisi. Pienen googlettelun jälkeen päädyin mukailemaan Omenamintun kurpitsakeittoa. Kiitos ja kumarrus innoituksesta siihen suuntaan!

Mausteinen kurpitsakeitto

1 iso sipuli pilkottuna
öljyä freesaamiseen
1 solo valkosipuli pilkottuna
n. 800g Butternut-kurpitsaa
2-3 porkkanaa
pieni pala tuoretta inkivääriä
2 tl korianterin siemeniä jauhettuna
1 tl jauhettua juustokuminaa
ripaus cayennepippuria
n. 1 l vettä
2 tl suolaa
lime- tai sitruunamehua
seesamiöljyä
(kaura)kermaa maun mukaan

Leikkaa ensin kurpitsasta pois kanta ja "hattu". Kuori kuorimaveitsellä ja halkaise pituussuunnassa. Koverra lusikalla pehmeä sisusta ja siemenet. Kuutioi kurpitsa. Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia öljyssä. Lisää mausteet ja sekoittele tovi. Lisää kurpitsakuutiot ja sekoittele viitisen minuuttia. Lisää vesi sekä suola ja kiehauta. Hauduta keittoa kannen alla kunnes kurpitsat ovat pehmenneet, noin parikymmmentä minuuttia. Soseuta keitto bamixilla ja mausta lime- tai sitruunamehulla ja kermalla. Lisämausteena voi käyttää vielä tilkan seesamiöljyä, joka tuo keittoon vinkeän paahteisen maun. Lämmitä keitto vielä uudelleen, jos tarvetta. Pane tarjolle paahdettuja kurpitsansiemeniä tai pinjansiemeniä ja nauti keitto hyvän leivän kanssa.

Tämä oli muuten entistäkin parempaa seuraavana päivänä, kun maut olivat saaneet rauhassa tekeytyä! Seuraavan päivän lounaalle keitto höystettiin meillä paistetuilla kalkkunan suikaleilla. Makua on vielä kommentoitava sen veran, että aika makeaa muuten tuo kurpitsa, vähän tuli mieleen bataatti.