perjantaina, joulukuuta 05, 2008

Back in Business ja punajuurikeitto


Täällä taas, pitkästä aikaa! Miespuolisen mukaan olen selityksen velkaa tästä pienen ikuisuuden kestäneestä blogihiljaisuudesta. Ja niin kyllä olenkin. :) No, edellisen päivityksen eli lokakuun jälkeen minulla ei ole ollut oikein muuta elämää kuin opiskelu ja päättötyö, joka alkaa nyt olla pikkuhiljaa jo takana. Vielä pitäisi puristaa muutamia vihoviimeisiä rästitöitä ja sitten on taas aikaa oikealle elämälle ja harrastuksille. Työn ja opiskelun yhdistäminen ei aina ole niin helppoa... Näiden kuluneiden kahden kuukauden aikana meillä on kokkailtu aika minimaalisesti, ulkoruokinta ja äiti Saarioinen ovat hoitaneet hommat. Mutta jotain pientä on sentään ehditty tekemään ihan itse ja nautiskelemaankin. Ja toki Miespuolinen on tehnyt parhaansa pitääkseen meidät ruokittuina, dokumentointi on tosin jäänyt aika vähille. Mutta nyt siis ollaan taas langoilla ja hyvä näin!

Tässä respeti punajuurikeitolle, jota on tänä syksynä tehty ainakin kahdesti. Palkitsevin kommentti, aivan ehdottomasti, tästä keitosta tuli illallisvieraalta, joka ei kuulemma yleensä punajuurista tykkää mutta tämä keitto oli kyllä hyvää. Suosittelen siis testaamaan!

Meillä on usein jonkin sortin keittoa alkuruoaksi useamman ruokalajin illallisilla, varsinkin talvella. Helppoa, maistuvaa, lämmittävää, suhteellisen edullista ja yksinkertaisen hyvää. Keiton voi myös hyvin valmistaa vaikka edellisenä iltana jo valmiiksi ja sitten vain nopeasti lämmittää illallisen valmisteluiden lomassa.

Reseptin makumaailmaa on bongailtu eräästä kesäravintolasta ja kirjallista ohjetta taas Alénin Henriltä Ruokalan arkistosta. Mutta yleensä tämä menee minulla aina säveltämiseksi ja maistelun ja säätämisen kautta päästään lopputulokseen. Tässä kuitenkin resepti, jonka pohjalta sitten aina päädyn säätämään.

Punajuurikeitto
4 annosta

0,5 kg punajuuria
1 iso peruna
1 sipuli
1 solo valkosipuli tai 2 kynttä
1,2 l kana- tai kasvislientä ja vähän valkoviiniä
0,5 dl väkiviinaetikkaa
2 rkl sokeria
2 dl ruokakermaa (vähempikin riittää, jos haluaa sniiduilla...)
suolaa ja mustapippuria
1 laakerinlehteä
voita ja ruokaöljyä

Kuullota kuoritut ja pilkotut punajuuret, sipulit sekä peruna tilkassa voita tai öljyä. Perunan voi toki jättää myös pois ja korvata sen punajuurilla. Lisää sokeri ja etikka. Kaada päälle kanaliemi ja hauduta noin 1 tunti. Lisää keittoon mustapippuri ja laakerinlehti. Hauduta noin 15 minuuttia. Lisää kerma ja poista laakerinlehti. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi ja tarkista suola. Tarjoile ranskankerma- tai jogurttinokareen kanssa.