maanantaina, syyskuuta 01, 2008

Omenakeikaus


Mummon omenapuu tuottaa ehkä elämänsä suurinta satoa juuri tänä syksynä. Kävimme vähän verottamassa antia ja intouduin tekemään uusimman Maku-lehden reseptillä omppukeikausta.

Muutenhan homma meni ihan hyvin, mitä nyt vahingossa tuplasin keikausosion sokerin määrän, en laittanut sitruununkuorta (olisi kannattanut, raikastaa aika kivasti makiaa kakkua), leikkasin omenat palojen sijaan renkaiksi, eikä niitä sitten mahtunutkaan vuokaan paljoa mitään. Lisäksi ripsuttelin keikausosioon kardemummaa, joka muuten toimi oikein mukavasti. Paistovaiheessa vuoka sitten päätti vuotaa aiheuttaen sankan sauhun koko kämppään. Ihme kyllä lopputulos oli kuitenkin erittäin maistuva, tosin myös erittäin makea. Tämä katosi meillä alta aika yksikön...

Hauskaa banaaniversiota keikauskakusta on tehty myös täällä.


Omenakeikauskakku
8-12 annosta

Keikausosio
1/2 dl pullomargariinia tai vastaavasti voita
1 dl fariinisokeria
3 hapokasta omenaa

Taikina
1 1/2 dl pullomargariinia tai vastaavasto voita
2 dl sokeria
2 munaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunankuoriraastetta
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 26cm) leivinpaperilla. Levitä vuoan pohjalle rasva ja sokeri. Luori omena, poista siemenet ja leikkaa paloiksi. Asettele palat vuokaan.

Vaahdota taikinaa varten rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen koko ajan sekoittaen. Sekoita kuivat aineeta ja sitruunankuoriraaste ja lisää taikinaan. Levitä taikina vuokaan omenapalojen päälle. Paistele kakkua uunissa 170 asteessa 45 minuuttia. Jäähdytä kakku hyvin ja kumoa tarjoiluvadille. Paistovaiheessa kannattaa uuninpohja suojata, jos vaikka irtopohjavuoka sattuisi vuotamaan. Säästyt ehkä ylimääräiseltä uuninpesusessiolta... Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa, jota voit maustaa vaikka punssilla ja kardemummalla. Toimii ihanasti myös jätskin kanssa.