sunnuntai, maaliskuuta 02, 2008

Ranskalainen kasvispata Ratatouille


Ratatouille, ah, tuo ranskalaisten ihana kasvispata ja Rottatouille leffan nimikkoruoka. Jos ei ryhdy leffan Remyn tapaan tekemään perinteikkäästä ratatouillesta modernia piperrysversiota, tämä syntyy nopeasti ja helposti ja on takuulla maukasta. Talviaikaan, valjutomaattien hallitessa kauppojen tiskejä turvaudun mieluiten kunnolliseen purkkitavaraan, esim. ihaniin säilöttyihin kirsikkatomaatteihin.

Ratikka sopii oivasti grillatun lihan tai kala lisukkeeksi. Kuuleman mukaan hyvää myös kylmänä, itse olen tarjonnut aina lämpimänä. Ja kuten kaikki pataruuat, ratikkakin on aina vaan makuisampaa seuraavana päivänä.

Ratatouille

1 punasipuli
1 keltasipuli
valkosipulia
1 kesäkurpitsa
1 munakoiso
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
3 kypsää tomaattia kaltattuna
tai talvella vaikkapa säilöttyjä kirsikkatomaatteja
1 prk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
1 dl kasvislientä tai valkoviiniä
suolaa ja pippuria
(hunajaa)
yrttejä joko tuoreena tai kuivattuna:
timajmi, basilika, rosmariini, persilja, laakerinlehti

Paloittele kasvikset tasakokoisiksi kuutioiksi. Kuullota sipuleita ja valkosipulia oliiviöljyssä. Lisää mukaan itketetty munakoiso. Lisää muut aineet ja mausteet joukkoon ja hauduta kannen alla noin 20-30 minuuttia matalalla lämmöllä. Lisää nestettä, jos keitos uhkaa kuivua kasaan. Sekoittele välillä. Tarkista maku ja tarjoile.