keskiviikkona, lokakuuta 03, 2007

Vinkeä fenkoli


Fenkoli on jotekin kummallisesti kuulunut siihen sarjaan kasviksia, joka ei vaan ajaudu minun ostoskoriini. No, eipä sitä niin mahdottoman paljon tai usein taida tarjollakaan olla. Fenkolin siemenet sen sijaan kuuluvat ihan vakiovarustukseen jouluisia mausteleipiä laitettaessa.

Kesän ainakin tähän mennessä melkein viimeinen kesäkeittiön käyttö tuotti tuloksena Pastanjauhajien innoittamia parmesaanilla höystettyjä kasviksia, joihin tuota fenkolia ujutin. Alkuperäisestä blogitoteutuksesta poiketen valmistusprosessi hoitui parilalla, koska uunitilaa ei enää ollut. Hyvin meni näinkin!

Maailman suurin fenkolifani minusta ei ainkaan vielä tullut. Ehkä seuraava fenkolikokeilu voisikin olla esimerkiksi Jamie O:n innoittama salami-metvursti pasta.

Parmesaanilla höystetyt kasvikset

fenkolia
porkkanaa
parsakaalia
kesäkurpitsaa
pari eriväristä paprikaa
punasipulia lohkottuna
valkosipulia muutama kynsi
sitruunan kuori raastettuna sekä mehu
raastettu parmesaania
suolaa ja pippuria myllystä
öljyä paistamiseen
(mustia oliiveja, jos kaapista sattuu löytymään)

Pese kasvikset ja pilko ne suurehkoiksi paloiksi. Paista parilalla tai paistinpannulla öljyssä. Lisää paistamisen loppuvaiheessa sitruunan mehu ja raastettu kuori. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada valmis kasvissetti tarjoiluastiaan ja ripottele runsaasti parmesaaniraastetta päälle. Kaunis ja maukas lisuke grillatulle kanalle, kalalle tai lihalle.