sunnuntaina, lokakuuta 21, 2007

Syyssadosta kevätkääryleitäS-ystävän ideasta oman maan satoa maisteltiin eräänä syysviikonloppuna aasialaisessa meiningissä kevätkääryleiden muodossa. Ensin käytiin laittamassa palsta yhdessä tuumin talviteloille, kääntäminen ja syyslannoitus hoitui rivakasti. Sitten kotiin patojen äärelle ja kääryleitä laatimaan. Ihan kaikki täytesaineet eivät tulleet omasta maasta, mutta muutamia kuitenkin. Täytteeseen laitettiin ainakin sipulia, valkosipulia, porkkanaa, palsteria, bataattia, savojinkaalia sekä punaista paprikaa. Mausteita tupsittiin sekaan, mitä kaapista löytyi, pannulle kasvisten sekaan meni ainakin suolaa, mustapippuria, tuoretta inkivääriä, sitruunamehua, jeeraa ja currya.

Taikinan virkaa hoiti etnokaupasta ostettu filotaikina ja kaksinkertaisena rullaillessa se toimi ihan oivasti, kunhan vain muisti pitää taikinat kostean liinan alla. Taikinaa oli paljohkosti ja rulliakin siis piisasi. Jälkkäriksi tehtiin kaikille vielä banaanitäytteiset rullat, jotka nautiskeltiin vaniljajäätelön kanssa.Frittausoperaatio sujui erinomasein kivuttomasti ja öljykin pysyi, kumma kyllä, kauniisti 180 asteessa. Digitaalinen lämpömittari oli oiva apuväline! Kaasuhella ja valurautapata hoitivat myöskin hommansa hienosti. Käry oli jälleen kerran legendaarinen mutta kyllä kannatti. Jospa seuraavassa keittiössäni olisi tiskikoneen lisäksi tehokas liesituuletin?

Jos kääryleruokainto iski, kannattaa kurkistaa myös pastanjauhajien käärylepostaus. Seuraavat käärylekokkaukset voisivatkin olla perinteiset suomalaiset kaalikääryleet tai miksei vaikkapa vietnamilaiset kevätkääryleet?