maanantaina, lokakuuta 22, 2007

Kepeäpohjainen kinkkupiiras



Pidän kovasti erilaisista suolaisista piiraista, Alsacen Quiche Lorraine on suuri suosikkini. Piirakan laitossa tulee kyllä luvattoman usein kiireeseen vedoten turvauduttua kaupan valmispohjiin. Miespuolinen on meillä yllättäen se, joka natisee kovin rasvaisista piiraspohjista. Niinpä ilahduin kovasti, kun bongasin Limepippurista kepeän piirakkapohjan, joka oli vielä hyväksi havaittu. Pohjataikinassa ei ole rasvaa lainkaan! Sunnuntai-iltana piti sitten alkaa pakastimesta kaivelemaan piirastäytteeksi kinkkusuikaleita ja tuumasta toimeen! Pohjan ohje on melkoisen suoraan lainattu Limepipppurin katkarapupiiraasta.

Kepeäpohjainen kinkkupiiras

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
65 g maitorahkaa
3-4 rkl haaleaa vettä
suolaa myllystä

Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot keskenään ja lisää sitten joukkoon maitorahka, vesi ja muutama rouskaus merisuolaa. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Lirautin tosin vettä varmaan viidennekin ruokalusikallisen, kun taikina ei meinannut millään tekeytyä. Kauli taikina ja levitä se kevyesti öljyllä voideltuun halkaisijaltaan 24 cm:n piirakkavuokaan.

Täyte:
1 iso sipuli
2 kynttä valkosipulia
0,5dl paahdettua sipulia
200g kinkkusuikaleita
purkillinen Valion 3 juuston kermaa
2 munaa (kolmannenkin voi laittaa niin pysyy paremmin kasassa)
noin 100g tuhdimakuista juustoa raastettuna
pippuria
paprikajauhetta
timjamia, persiljaa

Kuori ja pilko sipulit, hauduttele niitä hetki öljyssä pannulla. Levitä piirakkapohjalle sipulit, kinkkusuikaleet sekä paahdettu sipuli. Sekoita kananmunat ja juustoraaste kerman joukkoon, mausta pippurilla, timajmilla ja persiljalla. Suolaa ei kannata lisätä, sitä oli meillä muutenkin jo kotitarpeiksi. Anna piirakan jäähtyä ja makujen tasaantua ennen tarjoamista. Nautiskele raikkaan vihreän salaatin kanssa ja säestä makunatintoa lasillisella raikasta valkoviiniä. Että siinä meni sitten se kepeys... ;)