perjantaina, huhtikuuta 20, 2007

Iltapäivää intialaisittain maustettuna




Viime sunnuntai-iltapäivää vietettiin kavereiden kanssa ulkoillen ja ruokaa laittaen. Kevätviiman viilentämille sopi hyvin miedontulinen kanacurry ja pehmoinen naanleipä. Ohjeistusta löytyi kätevästi Pastanjauhajilta, jossa oli kokeiltu erään brittikokin reseptiikkaa. En kyllä ihan pilkulleen ohjetta noudattanut ja alla olevassa reseptissä on vähän omia muutoksiani… Hyvää tuli näinkin.

Naanleipä ei kuulemma nyt ihan ollut sellaista kuin se etnopaikoissa tapaa olla. Noh, itse en juuri moisissa paikoissa vieraile eikä se muitakaan haitannut. Tämäkin resepti on Pastanjauhannan kautta ja alun perin kotoisin Hellapoliisin Lintu-75:ltä. Onnistui jopa Aatussa ja katosi ripeästi parempiin suihin. Niin nopeasti, ettei kuviakaan huomannut ottaa…

Ja kuvista puheen ollen, jotenkin tämä ruoka ei ollut ehkä visuaaliselta puoleltaan maailman kauneinta ja kuvaaminenkin oli vähän haastavaa. Pastanjauhajilla oli kyllä niin nätti kuva… Kannattaa käydä katsastamassa.

Pastanjauhajien kanacurry

4 tomaattia
1 keskikokoinen sipuli
kasvisöljyä
3 cm:n pätkä inkiväärin juurta
2 valkosipulinkynttä
1-2 tuoretta mietoa vihreää chiliä tai sopiva ropsaus kuivattua myllystä
1 tl jauhettua korianteria (meidän keittiöstämme ei löydy tätä edelleenkään, joten korvasin garam masalalla)
1 tl jauhettua juustokuminaa
¼ tl jauhettua kurkumaa
ripaus keltaista currya
suolaa ja mustapippuria myllystä
noin1 dl vettä
4 broilerin rintafilettä)
0,5dl maustamatonta jogurttia
1 lime (tai sitruunaa)
tuoretta korianteria, niille jotka siitä tykästävät. (Itse hieman vierastan saippuaista makua…)

1. Kalttaa tomaatit, liiat nesteet & siemenet pois ja pilko kunnonkokoisiksi kuutioiksi.
2. Kuori ja hienonna sipuli. . Kuori ja hienonna inkivääri ja valkosipuli.
4. Poista chilistä siemenet (itse jätin ne paikoilleen, koska halusin currysta vähän tulisempaa) ja hienonna se. Älä koskettele chilisillä sormilla silmiisi, koska se kirveltää ikävästi.
5. Kuullota sipulia kasvisöljyssä suuressa padassa tai sopivassa kasarissa miedohkolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Älä anna ruskistua.
6. Mittaa mausteet kippoon. Lisää inkivääri, valkosipuli ja chili pannuun, sekoita ja hämmentele jonkin aikaa. Lykkää mausteet perään ja sekoittele taas pari minuuttia. Varo, etteivät mausteet ja muut ainekset pala tai juutu kiinni pannun pohjaan. Lisää suolaa ja jauhettua mustapippuria. (Tässä vaiheessa pannulta tuleva tuoksu on aika vastustamaton.)
7. Kaada pannuun vesi ja tomaatit. Kiehauta, alenna lämpöä ja hauduttele kastiketta 5-10 minuutin ajan.
8. Lisää pilkotut kanat tai broilerit pannuun ja hämmennä ne sekaisin kastikkeeseen. Pane kansi päälle ja kypsentele 30-40 minuuttia silloin tällöin sekoitellen. (Soosi oli alkuvaiheessa aika kuivaa, mutta nesteytyi kyllä kannen alla hetken hauduttuaan. Jos vaikuttaa liian kuivalta, voit lorauttaa sekaan hieman kanafondilla terästetty vettä.)
9. Sekoita hauduttelun jälkeen kastikkeen joukkoon jogurtti. Maistele lopputulosta ja purista sekaan mehua puolikkaasta limestä. Me lisäsimme tässä vaiheessa mukaan myös suolaa, millä olikin erinomaisen edullinen vaikutus curryn makuun. Säädä siis maut kohdalleen jogurtilla, limen mehulla (tarvittaessa sillä toisellakin puolikkaalla) sekä suolalla. Jos taas ruoka tuntuu liiankin happoiselta, tasapainota tipalla hunajaa. Jogurtin lisäämisen jälkeen ruokaa ei kannata enää kauheasti keitellä, jotta se ei juoksetu.
10. Ripottele curryn päälle hienonnettua korianteria. Tarjoile riisin kanssa.

Hellapoliisin naanleipä

2 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
½ dl öljyä
½ dl maustamatonta jugurttia
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
1 tl leivinjauhetta
n. 6 dl vehnäjauhoja
voiteluun sulatettua voita
pinnalle seesamin- tai unikonsiemeniä

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita hyvin. Lisää veteen suola, sokeri, öljy, jugurtti ja kevyesti vatkattu muna. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan hyvin alustaen. Anna taikinan kohota liinan alla peitettynä lämpimässä paikassa tunnin verran. Muotoile kohonneesta taikinasta jauhoisella alustalla tasakokoinen pötkö, jonka jaat 8:aan osaan. Pyöritä osat palloiksi, kaulitse soikeita litteitä leipiä. Kohota leivät pellillä leivinpaperin päällä, voitele sulatetulla voilla ja ripottele pinnalle unikon- tai seesaminsiemeniä. Paista leivät 275 asteisessa uunissa (keskitasolla) 5-8 minuuttia.