maanantaina, marraskuuta 17, 2014

Ehtii, vielä ehtii tehdä omenakakkua!



Vielä niitä löytyy, nimittäin kaupoista kotimaisia omenoita! Ja ennen kuin ihan hurahdetaan joululeivontaan ja pikkujouluilemaan, voi aina pyöräyttää yhden omenakakun.

Tämän resepti sattui silmiin Kilinkolin-keittiöstä. Mainio "perintöresepti", joka toimii hyvin varmasti myös vaikkapa päärynöillä. Tai kasarinostalgiassa säilykepersikoilla.

OMENA–RAHKAKAKKU
(8–10 annosta, halkaisijaltaan noin 24-senttiseen irtopohjavuokaan)

Pohjataikina:
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja

Täyte:

400 g (tai 2 purkkia) maitorahkaa (meillä sitä täyteläisempää versiota)
2 kananmunaa
1 rkl maissitärkkelystä
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria (jauhettua vaniljaa 0,5 tl)

Päälle:
2–3 hapahkoa omenaa
kanelia

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan (= noin 24 cm) pohja leivinpaperilla.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää muna sekä kaurahiutaleet ja vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille jauhoja apuna käyttäen. Tai jos olet laiska emäntä, kuten minä, niin osta kaupasta valmis piiraspohja!

Sekoita kaikki täytteen ainekset sekaisin. (Voit säästää tiskiä käyttämällä samoja välineitä, joilla teit pohjataikinan.) Kaada täyte pohjan päälle.

Viipaloi omenat (enjaksanut kuoria) ja lado niitä tiheästi vieretysten täytteen päälle. (Voit painaa omenat osittain täytteen sisään, jolloin saat mahtumaan enemmän omenaviipaleita.) Ripottele lopuksi pinnalle kanelia.

Paista uunin alatasossa 180 asteessa noin 60 minuuttia. Peitä kakku leivinpaperilla jos se uhkaa tummua paiston aikana liikaa.

Jäähdytä ja irrota vuoasta. Tarjoa kakku viileänä. Tätä on helpompi leikata veitsellä kuin millään kakkulapiolla.