maanantaina, lokakuuta 06, 2014

VÄHÄN REILUMPI MEININKI JA PUOLUKKAPIIRAS



Joskus nämä "tilaustyöt" aiheuttavat suurtakin suurempaa päänvaivaa. Tai oikeastaan ne enemmänkin potkaisevat käyntiin pohdintoja, jotka eivät sitten millään meinaa löytää muotoaan ja kirkastua. Ajatukset ja ideat risteilevät päässä edestakaisin eikä loppua näy. Parhaita ajatustenvirtauspaikkoja lenkkipolun lisäksi ovat työreissut. Auton vakionopeuden säädin päällä, äänijänteitä rentouttava aurokaraoke, kuppi kahvia ja ajatusvirta päälle.

Tällä kertaa aiheena on Reilu kauppa. Veikkaan sen olevan monelle meistä tuttu teema. Niin itsellenikin. Kaikkihan me kulutamme, on pakko ostaa maitoa ja leipää, kaffia ja hedelmiä, sitä rataa. Useimmiten kaupan hyllyltä tarttuvat ne tutut samat tuotteet, jotka aina ostan. Kiireessä olen huono etsimään uusia vaihtoehtoja tai kauheasti pohtimaan tuotteen reiluutta. No, onneksi on näitä seesteisiä hetkiä auton ratissa, kun voi miettiä vaikka kauppalistan etukäteen, että ne reilut tuotteet löytäisivät sinne ostoskoriin.

Niin että kannattaako se, ihan oikeasti? Kuka siitä oikein hyötyy? Viljelijä? Järjestö?

Oli pakko tutkailla aihetta hieman. Internetin ihmemaastahan löytyy aihetta krtisoivaakin materiaalia. Kuitenkin, summa summarum, loppuviesti näissä teksteissä oli se, että kannattaa kuitenkin valita se reilu tuote. Organisaatio saattaa olla suuri ja mukana hyvinkin erilaisia ja erikokoisia yrityksiä. Heillä ei ehkä muuten olisi mahdollisuuksia saada tuotteitaan kaupaksi ja kohtuullisella hinnalla.

Meiran Reilun kahvin kanssa nautittu puolukka-omenapiiras on "lainatavaraa". Mainio resepti, johon löysin monta reilua tuotetta on Polkkapossun. Reilu kiitos ja kumarrus toimivasta reseptistä!

MEHEVÄ PUOLUKKA-OMENAPIIRAKKA

Pohja:
2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
2 dl spelttijauhoja
2 dl luomuruokosokeria
1 dl muscovadosokeria
3 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
1 dl sulaa voita
1 kananmuna
3 dl maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään ja kosteat aineet keskenään. Sen jälkeen yhdistä seokset. Levitä taikina leivinpaperin päälle pienehkölle uuninpellille.

Täyte:
1 l puolukoita
2 omenaa
1 rkl luomuruokosokeria
0,5 tl kanelia

Kuori omenat, jos jaksat ja palastele ne pikkusormenpään kokoisiksi kuutioiksi. Pyöritä sokerissa ja kanelissa ja anna mehustua 15 minuuttia. Sekoita puolukat joukkoon. Kaada puolukka-omenaseos taikinan päälle.

Sokerimurut:
0,5 dl (50g) voita
1 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl luomusokeria

Nypi ainekset muruiksi ja levitä ne piirakan päälle. Paista 200 asteisessa uunissa n. 30 minuttia. Tarjoile seurana vaniljaskatiketta tai jäätelöä. Parhaimmillaan piirakka on vasta seuraavana päivänä, joten tätä kannattaa tehdä kerralla reilu satsi!

 
 


Yhteistyössä Blogirinki ja Reilu Kauppa