sunnuntaina, elokuuta 25, 2013

Leipäprojekti
En oikein tiedä, mitä tästä leivästä sanoisi. Johan oli sotkuinen projekti!

Ainakin olen aivan auttamattomasti jäljessä trendistä, koska Jenkeissä tämä vaivaamaton leipä taisi olla kovaa huutoa viime vuosikymmenen puolella. Mutta leivän leipominen noin yleensä taitaa olla edelleen trendikästä, joten parempi nyt kuin ei koskaan.

Ohje on Jonnalta Suolaa ja Hunajaa -blogista. Jälkikäteen väijyin myös tämän videon aiheesta, ja sotkuisuuden syykin taisi selvitä. Taikinani oli sittenkin aavituksen liian löysää.

Ensi kerralla taidan tehdä leivän ihan tavallisesti koneella vaivaamalla. Mutta voisin kyllä paistaa sen padassa, kuoresta nimittäin tuli ihan mahtava. Ja tyylilleni uskollisena voisin kokeilla hapanjuurileivän tekemistä sitten, kun se ei enää ole muodikasta. 

VAIVAAMATON LEIPÄ aka kattilalaleipä tahi No-knead bread

7 dl jauhoja (esim. täysjyvävehnäjauhoja, vehnäjauhoja, hiivaleipäjauhoja, spelttijauhoja tai muita haluamiasi jauhoja)
1/4 tl kuivahiivaa
4 dl vettä
1 1/2 tl suolaa


Vaihe 1: Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi, älä vaivaa. Taikina näyttää tässä vaiheessa aika lailla alla olevan kuvan kaltaiselta. Taikina on löysähkö ja niin sen kuuluukin olla, mutta ei missään tapauksessa ihan nestemäinen velli.

Laita kelmu ja taikinaliina kulhon päälle ja anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä 12-16 tuntia. Sen jälkeen se näyttää kuvan kaltaiselta.

Vaihe 2: Laita reilusti vehnäjauhoja leivonta-alustalle ja painele taikina levyksi niin, että saat ilmakuplat pois taikinasta. Nostele taikina kulmista keskelle kuin taittelisit nenäliinan, niin saat siitä jokseenkin leivän oloisen. Ulkonäöllä ei tässä vaiheessa kuitenkaan ole oikeastaan mitään väliä.

Laita leivinliina koriin tai muuhun kulhoon ja jauhota se kunnolla (oikeasti kunnolla, minä jouduin kaapimaan loput taikinasta irti liinasta veitsellä, vaikka luulin laittaneeni ihan kunnolla jauhoja). Laita taikina liinan päälle (kuva alla). Anna kohota vielä reilun tunnin ajan liinalla peitettynä. Minä kohottelin taikinaa uunissa 30 asteessa.

Paistaminen: Laita valurautapata kylmään uuniin ja uuni lämpenemään (noin 230 astetta). Anna padan lämmetä uunissa vielä parikymmentä minuuttia sen jälkeen, kun uuni on lämmin. Olennaista on, että pata on todella kuuma, silloin leipä ei tartu kiinni, vaan kopsahtaa nätisti ja yhtenä kappaleena padasta pois.

Vaihe 3: Laita taikina kuumaan pataan. Älä välitä ulkonäöstä, kyllä se siellä uunissa kaunistuu. Sitten kansi päälle ja kuumaan uuniin 30 minuutiksi. Ota sen jälkeen kansi pois ja paista kunnes leipä on kypsä (noin 10-15 minuuttia). Kypsän leivän tunnistaa kumeasta kopsahduksesta, kun sitä kopauttaa. Leipä irtosikin kauniisti padasta jäähdyttyään hieman.