maanantaina, huhtikuuta 01, 2013

Babaa, pashaa ja sitruuna-marenkipiirasta

 

Aurinkoa, kimaltelevia hankia, keltiaisia kukkia, suklaamunia, leppoisaa yhdessäoloa, hyvää ruokaa ja viiniä. Sellainen on pääsiäinen.

Pääsiäisen ruokailut hoidettiin yhteismeningillä. Babat haettiin Branderin leipomosto, sisko oli tehnyt sitruuna-marenkipiiraan luottoreseptillään. (Kiitti Hesari!) Minä toin suklaapashan sekä poroa ja valmistin sen. Käly pilkkoi vihannekset ja kattoi pöydän, Ä tiskasi, I kuvasi, veli ja Miespuolinen söivät. :)

Suklaapashasta ja porosta tuonnempana.



SITRUUNA-MARENKIPIIRAS

Pohja:
100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoa
2 rkl sokeria
1/2 tl vainljaajuhetta
1/2 tl leivinjauhetta
2 rkl vettä

Sitruunatäyte:
1 1/2 dl kylmää vettä
1 1/2 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
25 g voita
1 (luomu)sitruunan mehu ja raastettu kuori
4 keltuaista

Marenki:
4 valkuaista
1 1/2 dl sokeria (meillä siro-sokeria)

Sekoita kuivat aineet käsin pehmeään voihin. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi.

Painele taikina mielellään irtopohjavuoan (halkaisija 22–24 cm) pohjalle ja reunoille noin kolmen sentin korkeudelta. Anna pohjan jähmettyä kylmässä noin 15 minuuttia.

Pistele pohjaa haarukalla ja paista 200 asteessa uunin alimmalla ritilällä noin 15 minuuttia. Käytä piiraspainoa, jotta reunat eivät valu alas: aseta leivinpaperi pohjan päälle tiiviisti ja sen päälle painoksi esimerkiksi herneitä, linssejä, riisiä tai suolaa.

Tee täyte: Mittaa täytteen ainekset kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes se sakenee ja kiehahtaa. Ota kattila pois liedeltä.  Kaada sitruunatäyte esipaistetun pohjan päälle.

Valmista marenki: Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen voimakkaasti vatkaten. Levitä tai pursota marenki sitruunatäytteen päälle.

Nosta vuoka takaisin uuniin ja jatka paistamista uunin alimmalla tasolla noin 10 minuuttia, kunnes marenki on aavistuksen ruskistunut.

Note tot self: Pohjan voi tehdä gluteenittomaksi vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomiksi jauhoiksi. Tosin, pohja on seälkeen hieman murenevaisempaa. Sitruunatäytteen vehnäjauhon voi korvata maissijauhoilla, tuloksena glutteeniton täyte.

Isoon vuokaan (kuten nytkin, halkaisija n. 28 cm) täytteen voisi kuulemma tehdä puolitoistakertaisena. Ei huono idea...