keskiviikkona, maaliskuuta 06, 2013

Vihdoinkin nyhtöpossuaPulled pork aka nyhtöpossu on ollut to cook-listalla pitkään ja hartaasti. Tekeminen on lykkääntynyt varmaan juurikin tuon hartaan paistoajan takia, vaikka eihän siinä mitään aikaa oikeastaan tarvitse. Sen kun lykkää possun yöksi uuniin ja tadaa, aamusella se onkin sitten valmista. 

Meille päätyi kokeiluun Sillä Sipulista napattu ohje. Tässä lähiaikoina on postautunut myös muutamia muita kiintoisia nyhtölihoja. Kannattaa tsekata Nannan nyhtöhirvi, Marin revitty härkä, Kivistöläisten nyhtökanaleivät tai Annan Carnitas-versio. Kannattaa kokeilla, vaikka kaikkia.

Ja muuten, jos et sattumoisin tiennyt, niin mainio suomenkielinen nyhtöpossutermi on peräisin vähintään yhtä mainiosta Campasimpukka-blogista.


NYHTÖPOSSU

noin 1 kg possun lapaa tai kasleria
5 cm inkivääriä
1 solo valkosipuli
kiinalaista viismaustetta
suolaa

lisäksi:
½ kurkku / avokadoa
hoisin-kastiketta
salaattia / sämpylää / tortillakuoria...

Laita uuni lämpenemään 150-asteeseen. Pilko inkivääri ja valkosipuli hienoksi ja hiero se possupalan molempiin puoliin. Sirottele päälle roimasti viismaustetta ja suolaa. Hiero mausteet hyvin molemmin puolin lihaan. Laita koko komeus uunivuokaan. Lorota sekaan vettä niin että puolet lihasta jää pinnan alle. Laita kansi tai folio päälle. Unohda uuniin vähintään viideksi tuntia. Minä kääntelin lihankappaletta aina välillä.

Meillä muuten possua paistettiin ensin muutama tunti 150 asteessa, jonka jälkeen lämpö laskettiin 115-120 asteeseen ja jätin possun uuniin yöksi. Olipa muuten mureaa potsia aamusella, kun oli kellinyt 12 tuntia uunin lämmössä.

Ota liha pois nesteestä ja revi se kahdella haarukalla säikeiksi. Jos haluat possusta hieman rapeaa, niin paista sitä ennen tarjoilua pannussa.  Toki lihan voi lämmittää ihan uunissa tai mikrossakin. Rasvoista kuoritun, vuokaan jääneen nesteen voi imeyttää lihoihin ennen paistoa.

Nautiskele possu salaattiin kääräistynä, sämpylässä, tortillan välissä tai vaikka ihan sinällään. Kastikkeita ja lisukkeita vaihtelemalla tyyli muuttuu nopeasti.
 
Sillä Sipulilan vinkki: pakasta neste tulevia possunuittoja varten, jos sitä sattuu jäämään.