maanantaina, lokakuuta 15, 2012

Ai mää vai? Kootut tunnustukset

 


Suolaa ja hunajaa-blogin "ruokasiskoni" Jonna haastoi minut mukaan aika moniulotteiseen haasteeseen. Luvassa on siis pitkä ja hyvin minä-keskeinen postaus. Ensin 11 kysymystä ja sitten vielä vähän keittiö- ja ruokahaaveita ja to cook-listaa.

Kas tässä, aloitetaan teemalla "yksyks" eli 11 kysymystä ja 11 asiaa itsestäni.

1. Mikä on tärkein keittiövälineesi?

Olen tylsä ja vastaan veitset. Mutta kun niitä tarvitsee ihan kaikkeen. Vielä kun oppisin huoltamaan Sabatierini itse. Tähän asti kiitos ja kumarrus iskän teroituspalvelulle.

Suurta arvoa annan myös tiskikoneelle. Se on I-HA-NA.

2. Mikä on lempimausteesi?

Ruuanlaitossa mustapippuri on aika lyömätön. Keittiöelämä ilman pippurimyllyä olisi aika ankeaa. Yrteistä suosikkini on timajmi. Leivonnassa rakastan kardemummaa ja vaniljaa. Niin että pitikö tässä valita vain yksi? Ei onnistu. :)

Ai niin, ja sitten vielä tuore minttu. Se on ollut tämän kesän sesonkiyrttisuosikkini. Sitä on nakattu vähän joka ruokaan, ihastuttavan monipuolinen.

3. Espresso, cappuccino, suodatinkahvi vai teetä?

Aamuisin pressopannua. Espressoa aina, kun tilaisuus tarjoutuu. Cappua iltapäiväkahviksi.
Mieluiten sitä tummempipaahtoista. Aamukahvin pavut tulee jauhettua itse pienellä käsikäyttöisellä myllyllä, taatusti tuoretta kahvia. Maitokahvit yleensäkin ovat enemmän minun juttuni, vaikka espressostakin pidän.

Teetä tulee nautittua kupillinen melkein joka ilta. Tosin nykyisin olen teen suhteen aika epäortodoksinen: Clipperin erilaiset pussitetut yrtti- ja rooiboshässäkät sopivat hyvin meikäläisen iltateeksi. Tosin, nautin suunnattomasti, jos ja kun saa hyvin haudutettua "oikeaa" teetä. Että terveisiä vaan sinne Ogelin teehuoneelle, Kusmin Anastasia oli kerrassaan ihastuttavaa!

4. Ruotsalainen mestarikeittiömestari Leif Mannerström on sanonut, että jauheliha on tärkein ja monipuolisin raaka-aine. Päteekö se keittiössäsi?

No onhan se monipuolista, ei voi kiistää. Eikä sitäkään, että  jauhis onvakivieras meidän keittiössä. Tavoitteena onkin, että jossain vaiheessa jauhista  jauhettaisiin meilläkin itse.

5. Ostatko ruokaa toreilta tai suoraan tuottajilta?
Välillä enemmän ja välillä vähemmän. Ja haluaisin ostaa kyllä enemmän suoraan tuottajilta. Toria tai kauppahallia ei ole tällä hetkellä lähitienoolla, onneksi on muutama maalaispuoti. Poroa tulee tilattua pohjoisesta suoraan kasvattajalta.

6. Mikä on paras ruokamuistosi?

Aivan mahdotonta nimetä vain yhtä parhaaksi ruokamuistoksi. Niitä on niin paljon, onneksi! Useimpiin liittyy yhdessä tekeminen ja jakaminen jollain tapaa. Matkat, perhejuhlat, ensimmäinen pieni piknikki Miespuolisen kanssa, joulut, juhannukset, pääsiäiset, viikonloput, arkipäviät... Niin monien kanssa ja monissa tilanteissa on ollut jotain mieleenpainuvaa, parasta ja taianomaista.

7. Kuvaatko vielä filmillekin vai pelkästään digilläkin ja millä kuvaat?

 Filmit ovat kyllä meillä jääneet 2000-luvun alkupuolelle. Pelkällä digillä mennään nykyisin. Kameran virkaa toimitttaa ei järkkäri eikä pokkari, vaan Canon G12. Järkkäri - ehkä sitten joskus, kun olen jaksanut opetella tuon semiversion toiminnot sujuviksi enkä läiski pelkkiä autoasetusshotteja.

8. Mitä liikuntaa/urheilua harrastat?

Olen urheilun suhteen myöhäisherännäinen. Ja vähän sellaista "hurahravaa" sorttia. Tällä hetkellä treenikalenterissa pyörii juoksu, jooga ja tanssi, ei siis humppa-polkka vaan lähinnä street-lajit. Punttiakin tulee heiluteltu aina välillä, kun kerran se on hyväksi. Joukkuelajit ja pallopelit eivät ole mun juttu. Hiihtokiintiö meni aika täyteen lapsuudessa. Lapissa voisin kyllä hiihdellä ja lumilautailu voisi olla mun juttu.

9. Ulkomaanreissu vai mökille?

Molempia kiitos kyllä! Sopivassa suhteessa eli kesällä paljon landeilua ja ulkomaan reissut sitten enempi kevät-syksy-talvi akselilla.

10. Kun talven liukkaat tulevat niin missä seuraavista sinulla on nastat: pyörässä, autossa, talvikengissä, lenkkareissa, muistitaululla?

Autossa. Nastalenkkareita en ole viitsinyt investoida. Liukastellaan se mitä viitsitään. Ääritapauksessa voi sitten hankkiutua juoksumatolle.

11. Oliko tämä vaikea tehtävä?

 Kyllä. En taatusti muistanut kertoa kaikkea olennaista. Mutta tämä oli hauskaa, pieniä pilkahduksia persoonasta ja hyvä syy itsellekin pysähtyä miettimään.


Ja sitten ne 11 asiaa itsestäni.


* Sen lisäksi, että olen varttikarjalainen, olen asunut yli 10 vuotta elämästäni myös Tampereen seudulla.

* Naiskuorolaululla ja klassisella laululla on ihan erityinen paikka sydämessäni.

* Olen suoriutunut ilman suurta ketutusta yhdestä puolimaratonista. Hommasta jäi sen verran hyvä mieli, että saattaisin ottaa joskus uusiksikin.

* Minulla ei ole koskaan ollut omaa mikroaaltouunia. Kämppikselläni oli aikoinaan, muutamat puurot tuli keiteltyä sillä pitkin mikroa...

* Vaihdoin yliopisto-opinnot käytännönläheisempään alaan. Ehkä sitten eläkkeellä teen jotkut maisterisopinnot, ihan vaan huviksi.

* Olen asunut puoli vuotta Belgiassa. Opin juomaan punaviiniä ja syömään haisujuustoja. Ja laittamaan sokeria ja suklaatahnaa aamiaisleivän päälle.

* Rakastan viinejä. Ei kyllä uskoisi, koska kirjoitan niistä täällä todella harvoin. Joku mentaaliblokki? Sitäpaitsi, jaksaako niistä kukaan täällä edes lukea?

Puolisoni lisäksi perhe ja suku ovat minulle erittäin tärkeitä ja rakkaita. Varttikarjalaisen ruokapöydästä löytyy aina paikka yllätysvieraillekin. Ja pataa jatketaan tarpeen mukaan.

* Olen todella huono nukkumaan autossa. Kadehdin heitä, jotka simahtavat takapenkille heti, kun moottori käynnistyy.

* Olen maailman lyhytpinnaisin ja ankein askartelija. Aikuisiällä olen yhden ainokaisen kerran askarrellut joulukortit. Projektinvetäjänä toimineelle ystävälleni Sipille kiitos siitä! Omatoimisesti en olisi ikinä saanut niitä aikaiseksi.

* Olen aamu-uninen. Ennen aamukahvia kanssani ei kannata yrittää mitään kovin syväluotaavia keskusteluja. Ja taivasta kohti sojottava "aamutukkani" alkaa olla legendaarinen vitsi perhepiirissä.

Kahtia jaetut haaveet: Ruokaan liittyvät ja to cook / bake-lista.Ruokaan liittyvät haaveet:
1. Lihamylly- ja makkarasuppilo Kitchen Aidiin.
2. Illallinen French Laundryssa.
3. Keittiössäni ei vieläkään ole liikaa laskutilaa. Itse suunniteltu keittiö, ikuisuushaave.
4. Ruoka- ja viinimatka Australiaan ja Uuteen-Seelantiin.
5. Jos voittaisin lotossa, ryhtyisin maanviljelijäksi. Ja yrittäjäksi. Oma ruoka, parempi mieli.
6. Itse pyydystetty riista. Tai siis jos vaikka tuo meillä asuva uljas metsämies tuo joskus jotain kotiin. Jos ei, niin saahan sitä kaupastakin.

Lähiaikojen to-cook / bake-listani:

1. Pulled pork, mutta haluaisin kokeilla sitä porosta
2. Puolukka mudcake. Sitä täytyy tehdä pian!
3. Jotain chilistä, koska omia chiljeä on tällä hetkellä niin paljon.
4. Amerikkalaistyyppinen omppupiiras. Olen himoinnut sellaista jo pitkään.
5. Jotain mantelista. Ihan vaan siitä ilosta, että voin syödä sitä pieniä määriä tällä hetkellä! Macarons?
6. Pörkölt, unkarilainen lihapata siis. Koska sillä on niin hassun kuuloinen nimi.
7. Wallennbergin pihvit, klassikko.