keskiviikkona, toukokuuta 23, 2012

Silkkisensamettinen parsakeittoParsaruokia pukkaa edelleen, vaikka pitäisi kai yrittää muistaa tuo menossa oleva kampanjakin... Ihme kyllä, en ole juuri hävikkiä tässä saanut aikaiseksi. Yhden rahkan tuuppasin pannariin, Sauvajyväsen ohjeella. Oli vallan mainiota!

Tässä tähän mennessä paras parsakeitto, jonka olen saanut aikaseksi. Edellisellä kerralla keitosta tuli jotenkin haituvaista. Tällä kerralla otin vinkistä vaarin ja blendasin sekä paseerasin sopan. Eipä ollut haituvia vaan keitto oli ihanan silkkistä.

Oma filosofiani parsakeiton suhteen on pitää se suht simppelinä. En halua peittää parsan hentoa makua. Olen joskus syönyt parsakeittoa, joka oli maustetty tryffelillä. Ihan kiva kokeilu, mutta oma toteutukseni on astetta yksinkertaisempi.
 
Parsakeitto
Reilu annos alkuruuaksi 6:lle aikuiselle ja 2:lle lapselle

1 purjon valkoinen osa
1 banaanisalottisipuli
oliiviöljyä
1 kg vihreää parsaa
1 dl sherryä tai valkoviiniä
5 dl kanalientä tai parsalientä
2,5 dl kuohukermaa (tai kerma-maitoa)
suolaa
pippuria
sitruunamehua
hunajaa


Koristeluun:
parsan nuppuja kiehautettuna tai höyrytettynä


Pese purjo hyvin, kuori banaanisalotti ja silppua molemmat.

Napsauta parsoista kuivat tyvet pois ja kuori ne. Pilko parsat pieniksi paloiksi, säästä muutama nuppu keiton koristeeksi.  Kuorista voit keittää veden, suolan ja sokerin kanssa makuliemen: Keitä noin 10 minuuttia, siivilöi liemi ja tarkista maku.

Kuullota sipulit ja parsat oliiviöljyssä. Lisää mukaan joko kanaliemi tai parsoista keittämäsi makuliemi. Keittele hetki ja lisää sitten kerma. Keitä loppuun eli pehmeäksi.

Anna jäähtyä. Soseuta tehosekoittimessa ja paseeraa. Tässä vaiheessa voit vähän pelata nesteen kanssa. Jos keitto tuntuu kovin liemevältä, niin älä kaada sekaan kaikkea lientä. Tai jos keitto on kovin sakeaa, lisää nestettä ( kermaa tai lientä). Blenderi+paseeraus siksi, että keitosta tulee varmasti silkkisen hienoa, eikä mukana killu parsan säikeitä.

Lämmitä uudelleen, tarkista maku ja säädä sopivaksi suolalla, pippurilla, hunajalla ja sitruunalla. Viimeistele poraamalla bamixilla kuohkeaksi. Koristele parsan nupuilla, jotka voi nopsasti kiehauttaa tai höyryttää.

Tarjosin tämän muuten alkukeitoksi kaffekupeista. Tein aika liemevän version, joka oli helppo hörppäistä kupeista. Maku oli ihanan herkkä, mutta intensiivinen. Kuva on dagen efter, siksi lautasella.

Note: Keiton väri ei ainakaan meillä ollut mitenkään suunnattoman vihreä. Ei kannata hämmentyä.