lauantaina, joulukuuta 17, 2011

Nuhanenän kanakeitto


Mikään ei harmita enempää, kuin viikonlopun viettäminen flunssassa. Varsinkin, kun on suunnitellut tekevänsä kaikenlaista mukavaa: jouluvalmisteluita, leipomuksia ja tapaavansa ystäviä. Mutta ehei, kurkkukipu, nuha ja kuumeilu pitävät ihmisen tiukasti kotisohvalla, josta kykenee nousemaan vain kanakeiton valmistukseen.Koska kanakeitto, jos mikä on ehtaa flunssanparannusruokaa. Erityisesti, kun sen höystää chilillä. inkiväärillä ja limellä.

Nuhanenän kanakeitto
4:lle

1 iso sipuli
1 solo valkosipuli
seesamiöljyä
2 porkkanaa
1/2 palsternakkaa
pätkä tuoretta inkivääriä
(sitruunaruohoa, jos sattuu olemaan)
3 kuivattua kaffirlimetin lehteä
makeaa chilikastiketta
korianterin siemeniä
1/2 sitruunan mehu
Noin 2 litraa kana- tai kasvislientä
1/2 kesäkurpitsaa
1 paprika
siitakesieniä
kypsää kanaa n. 300g
1 limen mehu
suolaa ja pippuria

Kuori ja viipaloi sipuli, hienonna valkosipuli ja inkivääri. Kuori ja suikaloi porkkana ja palsteri. Kuumenna seesamiöljy isossa kattilassa ja freesaa siinä sipulit, inkivääri ja juurekset.
Lisää mukaan cilikastike, korianterin siemenet, liemi, kaffirlimen lehdet ja sitruunamehu. Anna kiehahtaa ja kypsyä tovi.

Käsittele sillä välin kesäkurpitsa ja paprika suikaleiksi. Viipaloi myös sienet ja pilko kana sopiviksi paloiksi. Kun juurekset ovat puolikypsiä, lisää mukaan kesäkurpitsa ja paprika. Anna porista heki ja lisää mukaan vielä siitakkeet ja kana.
Kiehausta keitto ja säädä maut kohdilleen limemehulla, suolalla ja pippurilla. Tulisemman ystävät voivat lisätä vielä vähän chilikastiketta, jos kaipaavat lisäpoltetta.

Syö lauatsellinen höyryävää keittoa ja toivo paranevasi pikaisesti!

Note: Keittoa on helppo varioida kasviksia vaihtelemalla, korvaamalla kana katkaravuilla, lisäämällä vähän currytahnaa mukaan tai korvaamalla osa nesteestä koookoskermalla tai maidolla.