sunnuntaina, elokuuta 28, 2011

Sunnuntailounaalla naudanpaistikäärötJoskus käy niin ihanasti, että saa sunnuntailounaalla mitä parhainta ruokaa mitä mahtavimmassa seurassa! Tänään oli tätilässä tarjolla loistolounas. Oma osuuteni oli lähinnä kastikkeen säätäminen ja viimeistely. Ja sehän sujui, kun oli hyvä liemi, josta säätää. Alkuperäisohje oli tuoreimmasta Stockan "Ikskjyysmii-lehden" numerosta, jossa oli monta makoisan kuuloista paistireseptiä.Punaviinissä haudutetut naudan paahtopaistikääröt
4:lle

1-2 naudan paahtopaistista leikattua viipaletta / annos
suolaa ja pippuria

Täyte:
150g tuoretta pinaattia
kylmäsavustettuja kinkkuviipaleita
(esim. Schwarzwaldin kinkkua)
4 rkl pinjansiemeniä
8 aurinkokuivattua tomaattia viipaloituina

Haudutusliemi:
1 sipuli
2 porkkanaa
4 varsisellerin vartta
2 rjk tomaattipyrettä
5 dl vahvaa lihalientä
2 dl punaviiniä
muutama oksa tuoretta timjamia
laakerinlehti

Kastike:
siivilöity, kokoonkeitetty haudutusliemi
Meillä lisäksi:
karpalohyytelöä
tummaa balsamicoa
suurustetta (maizena tai vehnäjauho+vesi)
voita kiillotukseen

Huuhtele pinaatinlehdet huolellisesti. Mausta lihaviipaleet suolalla ja pippurilla. Aseta viipaleille pari kerrosta pinaatinlehtiä, kinkkuviipale ja ripottele päälle tomaattisuikaleita ja hieman pinjansiemeniä. Kääri liha rullalle ja kiinnitä tikulla. Paista kääröt ensin öljyssä pinnalta ruskeiksi.

Lohko haudutusliemen vihannekset ja kuullota ne öljyssä padassa. Lisää tomaattipyre, liemi ja viini. Nosta lihakääröt liemeen ja hauduta hiljaisella tulella kannen alla 1-1,5 tuntia. Kääröjen liha saa olla täysin kypsää. Minä suurustin kastikkeen vehnäjauho-vesiseoksella, kiehautin ja kiillotin lopuksi nokareella voita.

Poista kääröistä tikut ja pane ne takaisin liemeen kuumentumaan ennen tarjoilua.

Lehdessä vinkataan, että haudutusliemen kasvikset voisi soseuttaa ja lisätä ne takaisin liemeen suurusteeksi. Päädyin nyt kuitenkin tuohon tavallisempaan suurustamiseen.

Nosta kääröt liemestä ja siivilöi liemi. Keitä lientä kokoon tovi, säädä makuja mielesi mukaan. Tarjoile pottujen tai pottumuusin kera. Tai kukkakaalimuusin!


Kääryläiset lautasella.