torstaina, toukokuuta 29, 2014

Perunasalaatti ja Salsa Verde



Tämän kauden ensimmäinen perunasalaatti on tehty! Pestolla maustettu tai fetalla höystetty pottusalaatti on jo niin nähty, nyt mentiinkin Hesarin reseptillä, jossa Salsa verde-kastike ja munajuusto antavat potuille oman oivallisen säväyksensä. Hillosipulin voi hyvin korvata punasipulilla, jossei etikkasipulista sattumoisin niin välitä.

Ja hyvältä se pestolla maustettukin pernasalaatti maistuu, samoin fetalla ryyditetty. Ettei nyt kukaan mieltänsä pahoita... Mutta kun aina pitää kokeilla jotain uutta. :)
 
PERUNASALAATTI SALSA VERDE
10 noutopöytäannosta

Salaatti:
1 kg pieniä varhaisperunoita
1 pkt (200 g) paistettua munajuustoa (esimerkiksi Kolattu)
10 retiisiä
1 dl hillosipuleita tai punasipuli hienonnettuna
1 rkl kapriksia
1 ruukku rucolaa

Salsa verde -kastike:
1½ dl persiljaa
1½ dl basilikaa
1 dl minttua
2 valkosipulinkynttä
1 rkl karkeaa dijoninsinappia
1¼ tl suolaa
1 tl sokeria
½ tl mustapippuria
½ dl punaviinietikkaa
1 dl oliiviöljyä

Keitä hyvin pestyt varhaisperunat juuri ja juuri kypsiksi. Valuta ja höyrytä kuiviksi. Paloittele perunat tarvittaessa suupalan kokoisiksi.

Valmista kastike:
Leikkaa yrtit karkeaksi silpuksi. Käytä myös aromaattiset varret. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet. Mittaa kaikki aineet öljyä lukuun ottamatta monitoimikoneen kulhoon. Hienonna seos leikkuuterällä ja lisää lopuksi öljy joukkoon ohuena nauhana koneen käydessä.

Kaada kastike lämpimien perunoiden päälle, sekoita. Siirrä peitettynä jääkaappiin maustumaan seuraavaan päivään.

Murustele munajuusto perunoiden joukkoon. Viipaloi pestyt retiisit mahdollisimman ohuiksi. Paloittele hillosipulit. Sekoita kaikki ainekset kapristen kera salaattiin kevyesti nostellen.

Kumoa salaatti tarjolle rucolapedille tarjoiluastiaan.

Note to self: Tee tämä todellakin hyvissä ajoin maustumaan!

keskiviikkona, toukokuuta 21, 2014

Leivoskahvit


Keväisen kepeää, suloisen makeaa? Blogirinki haastoi mukaan keksimään makuparia Pauligin Special Blend-kahville. Vuosikertakahvisarjan kolmas, kevään kahvi on Colombia Nariño-pavusta tehty. Kahvin makua kuvataan marjaiseksi ja tyylikkään kukkaiseksi. Mikä siis kahville makupariksi?

Kaltaiselleni "epäleipurille" tämä olikin melkoinen haaste. Kaikenlaisia makuyhdistelmiä pyöri kielenpäällä: manteli, kookos, marenki ja ta-daa, kevään ensimmäinen raparperi. Ihan näitä kaikkia en sitten päätynyt samaan tuotteeseen änkemään...

Perusteellisen surffailun ja pläräämisen tuloksena päädyin mazariineihin, vienon mantelisiin, suloisiin leivonnaisiin höystettynä raparperihillolla. Toimivimman kuuloisen mazariini-reseptin löysin täältä. Ja ihmekös tuo, jos resepti toimii, on nimittäin alunperin Elina Jyväksen kynästä. Hilloon kannattaa satsata ja tämä Teresa Välimäen reseptillä tehty, teellä ja vaniljalla maustettu hillo kruunaa leivokset. Ylitin itseni ja näpertelin nämä silikonisiin muffinssivuokiin, aitoja mazariini-vuokia minulla ei tähän hätään ollut.

Ja näin perustelen makupariani: Pieni leivos nostaa kahvinautinnon aina pykälää ylemmäs, erityisesti juhlissa. Alkukesän kirpakka herkku raparperi lempeytyy sokerin ja mantelimassan seurassa oivaksi makupariksi marjaisalle, tyylikkäälle ja eloisan hapokkaalle Special Blendin Colombia Nariño-kahville!
 
 

RAPARPERI-MAZARIINIT
Noin 12 kpl
Pohjat:
2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
100 g voita
0,75 dl tomusokeria
1 kananmuna
Vuokien voiteluun voita

Täyte:
150 g raparperihilloa (ks. Teresan hilloresepti)
150 g mantelimassaa
75 g pehmeää voita
2 kananmunaa

Kuorrutus:
1,5 dl tomusokeria
reilu 2 rkl hyvää punaista mehutiivistettä

Valmista pohjataikina. Nypi sekaisin jauhot, suola, kuutioitu voi ja tomusokeri. Sekoita joukkoon muna. Kääri taikina kelmuun ja siirrä jääkaappiin vähintään tunniksi tai yön yli. Kauli taikina jauhojen avulla ohueksi (n. 1/2 cm) levyksi.

Nosta voidellut leivosvuoat vierekkäin pöydälle. (Voitelin varmuuden vuoksi myös käyttämäni silikoniset, sileäreunaiset muffinssivuoat.) Ota taikinasta sopivan kokoisen lasin avulla pyörylöitä. Vaihtoehtoisesti voit siirtää taikinalevyn kaulimen avulla vuokien päälle. Paina kaulimella päältä niin, että vuokien reunat leikkaavat taikinan. Painele taikina jauhotetuin sormin leivosmuottien tai muffinssivuokien pohjalle ja reunoille.

Tee täyte. Vatkaa pehmeä voi ja mantelimassa sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Annostele leivosvuokiin taikinan päälle reipas lusikallinen hilloa. Lisää päälle mantelimassatäyte. Siirrä vuoat uunipellille.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15–20 minuuttia tai kunnes täyte kypsyy ja taikina irtoaa hieman vuokien reunoilta. Varo, etteivät mazariinit pala pinnasta.
Jäähdytä hetki ja irrota masariinit vuoistaan.

Yhdistä tomusokeri ja mehu notkeaksi kuorrutukseksi. Lusikoi tai pursota kuorrutus jäähtyneiden mazariinien päälle


Huom. Leivonnaiset voi toteuttaa myös gluteenittomana ja maidottomana. Vaihda silloin voi maidottomaan margariiniin ja jauhot gluteenittomiksi.



Ja PS. Saa äänestää! :)

www.blogirinki.fi
Yhteistyössä Paulig

tiistaina, toukokuuta 13, 2014

Kevään ensimmäinen raparperi



Raparperi on lähtenyt kasvuun tänä vuonna ihan ennätysmäisen aikaisin, huolimatta pienistä kylmistä jaksoista. Yleensä ensimmäiset mehukkaat varret ovat päätyneet piiraaseen tai paistokseen, mutta nyt yllätin itseni hillonkeittopuuhista.

Postiluukusta tupsahtaneesta Viini-lehdestä osui silmiin Teresa Välimäen Earl Grey-teellä maustettu raparperihillo. Kerrassaan ihanaa, toinen satsi on jo hellalla porisemassa!

RAPARPERI EARL GREY-HILLO

n. 5 dl raparperia paloiteltuna (kuori tarvittaessa)
0,5 dl vettä
1 rkl Earl Grey-teetä
1 vaniljatanko halkaistuna
1/2 sitruunan mehu
ripaus suolaa
2,5 dl hillosokeria

Lisäksi:
Puhdas, noin 0,5 litran vetoinen puhdas purkki tai useampi pieni

Lusikoi tee teesihtiin tai haudutuspussiin ja laita kattilaan. (Kusmin teepussit ovat tässä näppäriä, kangaspussissa jo käyttövalmiita!) Lisää mukaan raparperipalat, halkaistu vaniljatanko, sitruunamehu ja ripaus suolaa

Kiehauta, lisää sitten mukaan hillosokeri koko ajan sekoittaen

Keitä noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Kuori pois pinnalle muodostuva vaahto.

Poista teepussi tai sihti ja vaniljatangon palat. Anna hillon jäähtyä hieman.

Purkita hillo kuumennettuihin purkkeihin ja sulje kannet. Säilytä viileässä.

Nauti kypsän Brie-juuston (esim. Kolatun ihana Valma) kera. Sopii ihanasti myös jäätelölle, letuille tai kakun väliin. Ja tuskin aamupuurokaan tästä pahastuisi!