Keväisen kepeää, suloisen makeaa? Blogirinki haastoi mukaan keksimään makuparia Pauligin Special Blend-kahville. Vuosikertakahvisarjan kolmas, kevään kahvi on Colombia Nariño-pavusta tehty. Kahvin makua kuvataan marjaiseksi ja tyylikkään kukkaiseksi. Mikä siis kahville makupariksi?
Kaltaiselleni "epäleipurille" tämä olikin melkoinen haaste. Kaikenlaisia makuyhdistelmiä pyöri kielenpäällä: manteli, kookos, marenki ja ta-daa, kevään ensimmäinen raparperi. Ihan näitä kaikkia en sitten päätynyt samaan tuotteeseen änkemään...
Perusteellisen surffailun ja pläräämisen tuloksena päädyin mazariineihin, vienon mantelisiin, suloisiin leivonnaisiin höystettynä raparperihillolla. Toimivimman kuuloisen mazariini-reseptin löysin täältä. Ja ihmekös tuo, jos resepti toimii, on nimittäin alunperin Elina Jyväksen kynästä. Hilloon kannattaa satsata ja tämä Teresa Välimäen reseptillä tehty, teellä ja vaniljalla maustettu hillo kruunaa leivokset. Ylitin itseni ja näpertelin nämä silikonisiin muffinssivuokiin, aitoja mazariini-vuokia minulla ei tähän hätään ollut.
Ja näin perustelen makupariani: Pieni leivos nostaa kahvinautinnon aina pykälää ylemmäs,
erityisesti juhlissa. Alkukesän kirpakka herkku raparperi lempeytyy
sokerin ja mantelimassan seurassa oivaksi makupariksi marjaisalle,
tyylikkäälle ja eloisan hapokkaalle Special Blendin
Colombia Nariño-kahville!
RAPARPERI-MAZARIINIT
Noin 12 kpl
Pohjat:
2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
100 g voita
0,75 dl tomusokeria
1 kananmuna
Vuokien voiteluun voita
Täyte:
150 g raparperihilloa (ks. Teresan hilloresepti)
150 g mantelimassaa
75 g pehmeää voita
2 kananmunaa
Kuorrutus:
1,5 dl tomusokeria
reilu 2 rkl hyvää punaista mehutiivistettä
Valmista pohjataikina. Nypi sekaisin jauhot, suola, kuutioitu voi ja tomusokeri. Sekoita joukkoon muna. Kääri taikina kelmuun ja siirrä jääkaappiin vähintään tunniksi tai yön yli. Kauli taikina jauhojen avulla ohueksi (n. 1/2 cm) levyksi.
Nosta voidellut leivosvuoat vierekkäin pöydälle. (Voitelin varmuuden vuoksi myös käyttämäni silikoniset, sileäreunaiset muffinssivuoat.) Ota taikinasta sopivan kokoisen lasin avulla pyörylöitä. Vaihtoehtoisesti voit siirtää taikinalevyn kaulimen avulla vuokien päälle. Paina kaulimella päältä niin, että vuokien reunat leikkaavat taikinan. Painele taikina jauhotetuin sormin leivosmuottien tai muffinssivuokien pohjalle ja reunoille.
Tee täyte. Vatkaa pehmeä voi ja mantelimassa sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Annostele leivosvuokiin taikinan päälle reipas lusikallinen hilloa. Lisää päälle mantelimassatäyte. Siirrä vuoat uunipellille.
Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15–20 minuuttia tai kunnes täyte kypsyy ja taikina irtoaa hieman vuokien reunoilta. Varo, etteivät mazariinit pala pinnasta.
Jäähdytä hetki ja irrota masariinit vuoistaan.
Yhdistä tomusokeri ja mehu notkeaksi kuorrutukseksi. Lusikoi tai pursota kuorrutus jäähtyneiden mazariinien päälle
Huom. Leivonnaiset voi toteuttaa myös gluteenittomana ja maidottomana. Vaihda silloin voi maidottomaan margariiniin ja jauhot gluteenittomiksi.
Ja PS. Saa äänestää! :)
Yhteistyössä Paulig