Halloo, mihin tämä kesä oikein laukkaa, tällä viikolla on jo juhannus?
Vaikka en ole ehtinyt bloggamaan, olen sentään saanut jotain kokattua. Tässä kulinaarista antia viime viikon terassiavajaisista.
Tuumailin tovin ja toisen ja pläräsin kaikenmaailman ruokalehdet edellisiltä kesiltä. Päädyin toteuttamaan muunmuassa tämän toissakesän GRV:n herkulliselta kuulostavan salaatin. Ennakko-odotukset eivät pettäneet, vaikka ruuan nimi onkin aikamoinen sanasekamelska!
Tässä on muuten sekin hyvä puoli, että kasvikset ja kuskusin voi hyvin valmistaa jo edeltävänä päivänä. Maut vain syvenevät jääkaapissa. Selvästi juhannusmatskua!
Paahdetut kasvikset ja mintulla maustettu kvinoakuskus
Kasvikset:
1 iso punainen paprika
1 iso keltainen paprika
1 pieni kesäkurpitsa
2-3 varhaissipulia (varsineen)
4-5 terttutomaattia tai noin 20 kirsikkatomaattia
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
2 tl ruokokidesokeria
1 rkl sherryviinietikkaa
(250 g vihreitä papuja)
Laita halloumi likoamaan kylmään veteen.
Huuhdo kasvikset, poista paprikoista siemenet. Lohko paprikat reiluiksi paloiksi, viiipaloi kesäkurpitsa, halkaise sipulit.
Grillaa kasvikset kuumassa grillissä tai parilapannulla kummaltakin puolelta, kunnes ne saavat kauniin paistopinnan. Käytä tarvitaessa öljyä! Paprikaa ei tarvitse kuoria, vaikka itse niin taisinkin tehdä.
Voit tarvittaessa paahtaa kasvikset myös uunissa grillivastuksen alla 250 asteessa. Lisää silloin öljy ja suola jo tässä vaiheessa ja paahda kasviksia pellillä leivinpaperin päällä noin 15 minuuttia tai kunnes ne saavat kauniin värin.
Kasvisten paahtuessa valmista kvinoakuskus. Keitä myös pavut, jos haluat tarjoilla niitä. Suolattu vesi (1 tl suola/1 L vesi), n. 10 min.
Huuhtele ja viipaloi halloumi, paista tai grillaa kauniin kullanruskeiksi. Pannulla tarvitset öljyä paistamiseen.
Nostele grillatut kasvikset, keitetyt pavut ja halloumi kvinoakuskusin päälle. Tarjoa heti!
Jos seurueessa on maitoallergisia, niin tarjoile halloumi erikseen.
Kvinoakuskus:
4 dl kvinoaa
8 dl vettä keittämiseen
1 tl suolaa
2 tl harissa-tahnaa
2 rkl oliiviöljyä
1 ruukku tuoretta minttua
Laita keitinvesi kuumenemaan. Huuhtele kvinoat tiheässä siivilässä runsaalla vedellä. (Huolellinen huuhtelu on tärkeää, koska kvinoan pinnassa on karvaan makuista saponiinia.) Mausta keitinvesi suolalla ja harissalla. Keitä kvinoa kannen alla kypsäksi, noin 15 minuuttia. Valuta tiheässä siivilässä ja kaada laakeaan kulhoon.
Hienonna minttu. Sekoita se ja öljy kvinoan joukkoon. Tarjoa grillattujen kasvisten kanssa tai vaikka lihan lisäkkeenä.
Siirrä grillatut kasvikset tilavaan kulhoon. Lisää öljy ja suola kasviksiin, jos et sitä vielä tehnyt. Mausta kasvikset sokerilla ja sherryviinietikalla.