tiistaina, tammikuuta 10, 2012

Pohjois-Afrikan pataruokaa: Kana-aprikoosi-tagine


Näillä Suomen leveysasteilla pataruoat kuuluvat ehdottomasti talveen. Eipä ihme, että viime päivinä on kovasti kutkutellut laittaa padat tulille ja hieman haudutella.

Mutta osataan sitä tuolla etelämmässäkin tehdä pataruokia. Tagine-ruokien koti on Pohjois-Afrikassa ja erityisesti Marokossa.Nimitys tagine viittaa sekä astiaan, jossa ruokaa valmistetaan, että itse ruokalajiin. Ideana on haudutella vähän sitkaammista ruhon osista muhevanmehevää ruokaa. Lihaa höystetään kunnon maustearsenaalin lisäksi usein kuivatuilla hedelmillä, sitruksilla, oliiveilla ja pähkinöillä. Kala- tai kasvis-taginekaan ei ole mikään mahdottomuus. Tällä Pohjois-Afrikan karjalanpaistilla on monet kasvot!

Erityistä muuten tuossa astiassa eli tagine-padassa on suippo, kartion mallinen yläosa, jonka tarkoituksena on tehokkaasti kerätä höyrystynyt vesi takaisin pataan..Tagine-pata ei todellakaan ole mikään välttämättömyys tämän ruuan valmistamisessa, mutta onhan se toki ihan hauska. Oma patamme on ranskalaisen Emile Henryn valmistama ja sopii käytettäväksi myös liedellä, jos meillä ei olisi tuota induktiota. Näihin on toki olemassa jotain sellaisia "sovittimia", mutta enpä ole jaksanut hankkia, ihan hyvin tagine valmistuu tuolla uunissakin.

Kana-aprikoosi-tagine
4:lle

4 broilerin rintaleikettä
öljyä
2 sipulia
1 solo valkosipuli
1 tl raastettua inkivääriä
1 chili
1 sitruuna kuori raastettuna ja mehu
0,5 tl paprikajauhetta
0,5 tl sahramia
0,5 tl kanelia
0,5 tl jeeraa
2 tl suolaa
reilusti mustapippuria myllystä
1 dl kuivatuja aprikooseja silputtuna
1 loomi l. kuivattu lime
100g kuorittuja manteleita tai pinjan siemeniä
150 g oliiveja
2,5 dl vettä
nippu persiljaa
nippu korianteria

Paloittele broileri ja ruskista se pannulla öljyssä. Kaada taginepataan.

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli, poista chilistä siemenet ja silppua, raasta inkivääri. Paista pannulla sipuli, valkosipuli, chili ja inkivääri.Lisää joukkoon mausteet, aprikoosit, mantelit tai pinjansiemenet, oliivit ja vesi. Kaada seos tagine-pataan broilerin päälle.

Kypsennä uunissa 175 asteessa noin tunti. Silppua valmiin tuoan päälle persiljaa ja korianteria. Tarjoile couscousin tai riisin kanssa. Meillä tämä nautiskeltiin kukkisriisin kanssa. Kannattaa tehdä kunnon satsi, paranee vaan seuraavaan päivään ja mainio lounaseväs!


Padasta nousee ihania tuoksuja...

Note to self: Tässä voisi hyvin käyttää jotain luullista kanaakin. Saisi vielä vähän enemmän makuja! Aprikoosien sijaan voi käyttää myös rusinoita. Tuo loomi ei ole välttämätön. Lisäsin sen sinne, kun niitä sattumoisin oli maustekaapissa. Loomi on käsittääkseni enemmän Lähi-idän mausteita, mutta hyvin se tuonnekin sopi!

Ohjeen alkuperästä ei ole havaintoja, se löytyi tuolta leikepinosta, mistä lienee printattu.