maanantaina, marraskuuta 21, 2011

Vielä kerran omppujälkkäriä: Kanelinen omenakakku


Siskot kokkaa-blogin Nelle pohdiskeli juuri, että syksyn kokkailut ovat keskittyneet paljon kurpitsaan. Minusta tuntuu, että meillä puolestaan on tehty tänä syksynä hämmentävän paljon omenajuttuja. Tai sitten ne vaan on päätyneet tänne ja muu ruoka jäänyt bloggaamatta.Sen kunniaksi, otetaan omenaa vielä kerran ja kiedotaan se herkullisesti kanelin kanssa kakkuun. Tadaa, Hovkonditorn-blogista Suolaa & Hunajaa-blogin kautta tännekin kulkeutui mahtavan mehukas ja ihanan kanelinen omenakakku.

Kanelinen omenakakku

(pieneen, halkaisijaltaan noin 20-senttiseen vuokaan sopiva annos)

175 g voita
2,5 dl ruokosokerisokeria
2 munaa
3 dl smetana ja ranskankermasekoitusta (1 prk+1 prk)
3 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
2 tl vaniljasokeria ta 1 tl vaniljajauhetta
1 rkl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Täyte:
1/2 dl ruokosokeria
1 1/2 rkl kanelia
vajaa 2 omenaa raastettuna (meilä 6 pientä kotimaista)

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Vaahdota voi ja ja sokeri vaaleaksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja sen jälkeen hapanmaitotuote. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan.

Laita puolet taikinasta voideltuun kakkuvuokaan, sen jälkeen kanelilla ja sokerilla ja maustettu omenaraaste ja vielä päälle loput taikinasta. Halutessasi voit ripotella päälle kaneli-sokeriseosta. Kakun voi höystää kanelilla ja sokerilla (tomu) myös paistamisen jälkeen

Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 50-60 minuuttia.Jos kakun pinta alkaa tummua liikaa, peitä se leivinpaperilla. Kakun kypsyyttä kannattaa kokeilla puisella varrastikulla.

Meillä kypsymiseen meni tasan 55 minuuttia, mutta aika on vähän uuni- ja vuokasidonnainen. Kannattaa olla tarkkana!

Note to self: Käytä mieluummin pyöreää vuokaa kuin sitä pitkulaista, tulee jotenkin nätimpi. Ja jos aiot yrittää tätä gluteenittomana toisenkin kerran niin Jytte-jauhoja tarvitaan noin 2/3 vehnäjauhojen määrän nähden. Ja asiasta kukkaruukkuun; smetsku+ranskankerma on alkuperäisessä reseptissä ohjeistettu sour creamina. Tein sitten yhdistelmän, mutta varmaan pelkkä ranskankermakin olisi käynyt.