tiistaina, joulukuuta 25, 2007
Jouluhalko
Pitkään suunnitelmissa ollut ja vihdoin päivänvalon nähnyt: Jouluhalko!
Suklainen jouluhalko kirsikkasydämellä
Taikina bongautui Suuresta leivontakirjasta (Kotilieden parhaat leivonnaiset)
Tavoitteena oli onnistua tekemään tarpeeksi ohut pohja, ohje toimi hyvin. Kaakaojauhe omia lisäyksiä.
Taikina:
4 keltuaista
75g tomusokeria
3 valkuaista
75g vehnäjauhoja
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
25g voita
1. Vaahdota keltuaiset ja sokeri, kunnes vaahto kaksinkertaistuu tilavuudeltaan. Vaahdota valkuaiset erikseen kiinteäksi vaahdoksi ja lisää varovasti keltuaisvaahtoon vehnäjauho-kaakaojauheseoksen kanssa. Lisää lopuksi sulatettu, jäähtynyt voi.
2. Levitä taikina leivinpaperille noin 1/2 cm paksuksi kerrokseksi. Paista 175 asteessa noin 8 minuuttia eli juuri ja juuri kypsäksi muttei liian kuivaksi, koska muuten levyä on hankala käsitellä. Kumoa kakkulevy toiselle leivinpaperille.
Suklaatäyte on peräsin Le Cordon Bleu - keittotaidon akatemia kirjasta.
Suklaamousse:
25g hienoa kidesokeria
0,375dl vettä
2 kylmässä vedessä liotettua liivatelehteä
125g hyvää tummaa suklaata
2,5 dl kuohukermaa kevyesti vatkattuna
1. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä ja lisää sokeriliemeen liotetut liivatelehdet.
2. Yhdistä sokeriliemi sulaan suklaaseen ja sekoita tasaiseksi.
3. Lisää joukkoon ensi kolmasosa kermavaahdosta ja yhdistä sitten seokseen loppu kermavaahto
Kirksikkamousse:
noin 150g makeaan viiniin säilöttyjä kirsikoita
noin 50g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl kirsikoiden lientä
3 liivatelehteä liotettuna
1 dl kermaa vaahdotettuna
sokeri maun mukaan (noin 0,5dl)
vaniljaa
sitruunamehua
1. Poista kirsikoista kivet ja silppua ne.
2. Yhdistä kirsikat ja tuorejuusto. Mausta sokereilla ja sitruunalla.
3. Kuumenna kirsikoiden liemi ja sulata siihe liivatteet. Kaada tuorejuustoseoksen joukkoon ja sekoita
4. Nostele jäähtyneen seoksen joukkoon kermavaahto
Jouluhalon kasaaminen:
Vuoraa halkovuoka huolellisesti kelmulla. Leikkele taiknalevystä sopiva pala vuoan pohjalle ja reunoille. Kostuta kirsikoiden liemellä tai esimerkiksi kahvilla. Kaada vuokaan ensin suklaamoussea, sitten kirsikkamoussea ja vielä päälle kerros suklaamoussea. Askartele lopusta
taikinasta kansi täytteiden päälle ja peitä vuoka kelmulla tai muulla kannella. Laita halko jääkaappiin tekeytymään, mieluusti seuraavaan päivään asti.
Kuorrutusohje on bongattu kirjasta Näin leipoo Anni Helena, taattua ja testattua kamaa kultaiselta 80-luvulta.
Kuorrutuskreemi:
1 dl sokeria
0,5dl tummaa kaakaojauhetta
1 dl kermaa
2 keltuaista
150g voita
2 valkuaista
1 tl vaniljasokeria
1. Sekoita kattilassa sokeri ja kaakaojauhe, lisää kerma ja keltuaiset. Kuumenna seos varovasti ja koko ajan sekoittaen kiehumispisteeseen, älä keitä. Anna jäähtyä.
2. Vatkaa pehemä voi vaahdoksi ja lisää siihen jäähtynyt kiisseli vähitellen vatkaten, valkuaiset yksitellen sekä vaniljasokeri.
Kumoa halko vuoasta kelmun avulla. Pursota tai levitä kuorrutuskreemi halon pinnalle. Koristele halko makusi mukaan vaikkapa pienillä marsipaanifiguureilla. Meillä koristeiden virkaa toimittivat marsipaaninen lumiukko, lumimantelit sekä kuusen havut.