keskiviikkona, lokakuuta 17, 2007

SuppilovahverorisottoLokakuu on hujahtanut ylitse puolen välin nopeasti. Toisaalta hyvä, koska ei tätä vesisadetta ja pimeyttä niin mielellään jää oikein ajan kanssa pohdiskelemaan. Toisaalta taas, sateen lotistessa on mukava käpertyä kotiin, kutsua ystävät kylään, sytyttää kynttilät ja nautiskella yhdessä hyvästä ruuasta ja viinistä. Tästä Miespuolisen tekemästä suppilovahverorisotosta nautiskelimme tosin ihan kahden kesken, risotto kun kuuluu hänen bravuureihinsa.

Risoton perusohjeohje on mukaeltu Jamie O:n kirjasta Alaston kokki. Mainio "arikirisoton" resepti, johon ei tule niin paljoa voita ja parmesaania kuin Vahtera-Nurmen reseptiin. Blogistaniassa on riehununut melkeinpä risotto mania, senverran monessa paikassa on erilaisia italianriisipuuroja lähihistoriassa laitettu.

Suppilovahverorisottoa Jamien tapaan

noin 7 desilitraa nestettä (kana tai kasvislientä ja valkoviiniä)
oliiviöljyä
2 sipulia tai 3 salottisipulia pieneksi silputtuna
2 kynttä valkosipulia hyvin hienonnettuna
400g risottoriisiä
3 dl valkoviiniä
70g voita
85-100g vastaraastettua parmesaania
suolaa ja pippuria
muutama desi pakastettuja suppilovahveroita

Lämmitä iso kasari tai pata, paista miedolla lämmöllä oliiviöljyssä sipulia kolmisen minuuttia. Lisää joukkoon valkosipuli ja kääntele aineksia muutama minuutti, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää kasariin riisi ja nosta lämpöä. Pidä riisi koko ajan liikkeessä ja kääntele sitä koko ajan varovasti, kun se alkaa kypsyä. Riisi muuttuu muutaman minuutin kuluttua läpinäkyväksi. Lisää joukkoon ensin loraus viiniä koko ajan hämmentäen. Kun alkoholi on imeytynyt riisiin, lisää ensimmäinen kauhallinen kuumaa lientä. Lisää joukkoon puolet sienistä. Laske lämpöä tarvittaessa niin, että liemi ei kiehu liiaksi. Lisää nestettä (viiniä ja lientä) kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen ja anna nesteen imeytyä riisiin ennen kuin lisäät seuraavan. Jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi on pehmeää, mutta kuitenkin pureskeltaessa vielä napakkaa. Nosta kasari liedeltä, mausta suolalla ja pippurilla sekä lisää joukkoon loput sienet, voi sekä parmesaaniraaste varovasti sekoittaen. Nauti risotto mahdollisimman pian, jolloin se on koostumukseltaan miellyttävän kosteaa.