sunnuntaina, syyskuuta 21, 2014

MANTELIA JA OMENOITA



Kotimaisten omppujen seseonkin on parhaimillaan. Kypsien omenoiden tuoksu pitkin pihoja on yksi syksyn suloisimmista asioista, suorastaan vastustamaton. Ilahduttavaa ovat myös kanssaihmiset, jotka ystävällisesti lahjoittavat omenasatoaan muillekin. Tänäänkin nappasin pyörälenkillä muutaman ompon pyörän koriin erään pihaportin pieleen jätetyistä kottareista. Kiitos, ilahdutti mieltä ja suuta! :)

Näiden makoisien uuniomenoiden resepti on peräisin elokuiselta työreissulta Tasnkanmaalla, jossa pääsimme kokkailemaan yhdessä kollegoiden kanssa. Siksi siis reseptin hieman suurempi annoskoko. Reseptin alkuperästä en tiedä, mutta hyviä nämä ovat!

MANTELILLA TÄYTETYT UUNIOMENAT
(riittää 16:lle pieniruokaiselle tai 8:lle suuriruokaisemmalle herkkusuulle)

16 keskikokoista omenaa
160 g mantelimassaa (marsipaanikin käy)
160 g voita
160 g fariinisokeria
reilusti kanelia
rouhittuja pähkinöitä tai manteleita

Tarjoiluun: vaniljajäätelöä

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.

Huuhtele omenat ja poista siemenkodat omenaporalla. Reilun kokoiseen porausjälkeen saat mahtumaan reilusti täytettä!

Laita omenat paperisiin muffinssivuokiin, näin täyte ei pääse valumaan pitkin peltiä tai vuokaa. Asettele omput muffinssivuoissaan uunivuokaan tai pellille.

Sekoita marsipaani, voi, sokeri ja mausta seos kanelilla. Lisää halutessasi mukaan pähkinä- tai mantelirouhetta.

Tunge täyte omenoiden sisälle.

Paista omenoita noin 20-30 minuuttia. Paistoaika riippuu uunista, omenoiden koosta ja lajikkeesta. Jos omenat ovat kovia, jatka paistoaikaa, kunnes ne ovat pehmenneet.

Anna omppujen jäähtyä voin 5 minuutta. Tarjoile vaniljajäätelön kanssa.

torstaina, syyskuuta 18, 2014

Pastorin lounas



Varsinaissuomettumiseni jälkeen olen auttamattomasti tipahtanut kärryiltä aiheessa armaan pääkaupunkiseutumme ravintolaskene. Uusia paikkoja tulee tuon tuosta ja välillä joku toinen pistää lapun luukulle.

Tänään päädyin kuitenkin lounaalle sattumalta Pastoriin, jonka olemassaolosta ja avaamisesta on kohkattu sen verran sosiaalisessa mediassa, että kaltaiseni sysisuomalainenkin tietää paikan.

Pastorin keittiössä yhdistetään Perun ja Aasian ruokakulttuureja, siispä kokeilemaan! Oma moka, en tutkaillut lounastarjontaa netistä etukäteen vaan pyyhälsin paikalle muitta mutkitta. Hämmennyin hinnasta, söin lounaalla 2 ruokalajia ja join vettä, kustannus 25 euroa. Alkupala, avocado tempura ja limemajoneesi oli melkoisen tuhti setti ja tästä olisi toki riittänyt toisellekin ruokailijalle maisteltavaa. Pääruoka Alabanza Carne eli possun kylki oli kaunis annos, mutta melkoisen pikkuruinen, siitä ei olisi riittänyt jaettavaa yhtään kenellekään. Tätä pohdin itsekseni lähinnä siksi, että ravintolan nettisivuilla kannustetaan annosten jakamiseen. Paras osa annosta oli (pyynnöstä) kikhernelisukkeen tilalle saamani raikas ja maukas yrttikvinoa. Possunkylki oli jotenkin sitkas ja kova. Jos nyt läski voi olla kovaa... Palvelu oli ystävällistä ja muuten 50% englannin kieliestä, ei sinänsä minua haittaa, mutta kaikkia se ei ehkä miellytä. Vesikannua jouduin erikseen pyytämään, mutta pikkujuttuja.

Summa summarum, tästä ei nyt oikein saanut otetta, jäi jotenkin valju olo. Taitaa olla Pastorille uusintatreffien paikka, että saan tästä kunnollisen käsityksen. Ehkäpä joku viikonloppu lauantain myöhäiselle lounaalle?

keskiviikkona, syyskuuta 17, 2014

Ei selittelyjä ja lämmin tomaatti-savufetasalaatti



Bloggaustahtini on viime aikoina ollut alle kaikkien rimojen. Ruokaa on laitettu, joskus leivottukin, ulkona syöty ja matkailtukin. Miten ne eivät sitten päädy tänne? Ei voi ymmärtää ede itse. Mutta se siitä, sen ihmeempiä selittelyjä ei kaivanne kukaan! ;)

Takavuosien pienimuotoinen blogihitti lämmin tomaatti-fetasalaatti sai uutta potkua savustetusta feta-juustosta. Jäin siihen kertaheitolla ihan koukkuun...

LÄMMIN TOMAATTI-SAVUFETASALAATTI
(2 isoa tai 4 pientä annosta)

noin 500 g kirsikkatomaatteja
1 pkt (150 g) savustettua fetajuustoa (meillä oli Fontana-merkkistä)
pieni sipuli lohkoina
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl vaaleaa balsamicoa tai mietoa viinietikkaa
liraus hunajaa
muutaa timjamin ja rosmariinin oksa
suolaa ja mustapippuria myllystä

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Laita uunivuokaan tomaatit, sipuli ja krouvisti murusteltu feta. Lorauta päälle etikka, öljy ja hunaja ja mausta yrteilä, suolalla ja pippurilla. Paista noin 15 minuuttia.

Tarjoile rapeakuorisen leivän kera tai lusikoi vihersalaatin kylkeen. Liemi kannattaa dipata leivän kanssa.

P.S. Yritän aktivoitua, mutta en lupaa mitään... ;)