torstaina, heinäkuuta 10, 2014

Helpotusta helteeseen: DIY jäätee

 


Hups! Joskus onnistuu ihan vahingossa ja tuloksena on jotain enemmän kuin raaka-aineidensa summa.

PERSIKKAINEN JÄÄTEE

1L kylmää vettä
4 pss Kusmin Earl grey-teetä
1 kypsä nektariini tai persikka
yhden limetin mehu
makeutukseen nestemäistä steviaa / juoksevaa hunajaa / sokerilientä
1/4 sitruunan mehu

Laita kaikki ainekset isoon kulhoon. Anna tekeytyä huoneen lämmössä noin 2-3 tuntia tai yön ajan jääkaapissa.

Siivilöi neste ja paseeraa nektariini

Makeutin jääteeni nestemäisellä stevialla ja säädin makua sitruunamehulla. Jos makeutat sokerilla, tee sokeriliemi, koska sokeri sulaa heikosti kylmässä nesteessä. Säädä makua halutessasi sitruunamehulla.

Tarjoile jääpalojen ja hedelmälohkojen kera. Älä unohda pilliä! Halutessasi voit jatkaa vaikka kuplavedellä tai sitruunalimpparilla. Illan tullen voi lirauttaa aikuisten laseihin hieman vaalea rommia!

Note to self: Tee tuplasatsi. on nimittäin hyvää!

tiistaina, heinäkuuta 08, 2014

Mantelinen mansikkakakku



Tulihan se kesä viimein. Ja ne mansikat. Minä tosin olen maistellut niitä jo hyvän tovin. Ei ne ruotsalaisetkaan nimittäin hullumpia olleet.

Tämä kakku syntyi juhannusjuhlien jälkkäriksi. Mutta sopii tähän hetkeen enemmän kuin hyvin. Koska ne tämän kesän mansikat taitavat olla juuri nyt parhaimmillaan.

Kakkkupohjan resepti löytyi Kotilieden nettisivuilta. Mantelimassa antaa sille kiva säväyksen.

MANTELINEN MANSIKKAKAKKU

Kakkupohja:
150 g mantelimassaa
0,5 dl kuumaa vettä
150 g voita
1 dl sokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Kostutus:
1 dl omenamehua, vaniljalla maustettua maitoa tms.

Täyte:
2 dl aprikoosi- tai omenasosetta, meillä laitettiin lemon curdia, mansikkaviipaleita ja kermavaahdon- ja rahkan seosta

Koristelu:
kermavaahtoa (tai kermavaahdon ja rahkan seosta)
mansikoita
mintun lehtiä (tai vaikka mantelilastuja paahdettuna)

Pehmennä mantelimassa kuumalla vedellä. Vaahdota rasva, sokeri ja mantelimassa. Lisää kananmunat yksitellen. 

Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe, lisää taikinaan. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 45 minuuttia voidellussa ja korppujauhotetussa vuoassa, halkaisija 16 cm (meillä oli kyllä 24 cm, eipä haitannut). Kumoa kypsä kakku ja anna jäähtyä seuraavaan päivään.

Leikkaa kakku kolmeksi levyksi, kostuta ja täytä. Isommassa vuoassa paistettuna sain leikattua vain 2 osaan. Kostuta, ja täytä.

Koristele pinta kermavaahdolla, mansikoilla ja mintun lehdillä.

Note to self: Kakkupohja kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä.Mantelimassa antaa taikinaan mukavaa kosteutta, tämä toimisi varmaan hyvin myös gluteenittomana.