maanantaina, huhtikuuta 28, 2014

Walpurin makiat: Mantelivoi-vadelma Blondies



Jos simantekopuuhista sattui jäämään pussin pohjalle fariinisokeria, siitä pääsee erittäin hyvin eroon tekemällä näitä ihania Blondies-paloja.

Ensinalkuun luulin, etten pähkinäallergisena voi tehdä kunnollisia Blondies-paloja, kunnes tajusin, että korvikkeeksi sopisi hyvin mantelivoi. Mantelivoi on muuten aika herkku, jota sopii kokeilla vähän sinne sun tänne.

Toinen ilahduttava seikka erityisruokavalioiden kannalta on se, että korvasin jauhot gluteiinittomilla eikä lopputulos on mitenkään mahdottoman pölisevä.

Ohje on Kilinkolin-keittiöstä bongattu, mutta alunperin Pipsa Hurmerinnan käsialaa. Lopputulos mainio, vaikka unohdinkin kakkusen uuniin liian pitkäksi aikaa. Näitä voisi ottaa mukaan vaikka vappupiknikille.

Kaunokaisten kuva on melkoista hirviö-luokkaa, mutta uskokaa pois, nämä ovat ihastuttavia! Tai kurkatkaa Riikan blogista kaunokaismainen kuva.

MANTELIVOI–VADELMABLONDIES

Taikina:
100 g voita 
1 dl manteli- tai maapähkinävoita 
2 ½ dl fariinisokeria 
1 kananmuna 
1 tl vaniljauutetta (korvasin vaniljajauheella)
3 dl vehnäjauhoja 
ripaus suolaa

Päälle:
1 dl manteli- tai maapähkinävoita 
1 dl vadelmahilloa
valkosuklaahippuja tai suolapähkinöitä

Tarjoiluun: tuoreita vadelmia ja meillä myös vadelmasorbettia 

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Sulata voi kattilassa. Sekoita mukaan mantelivoi, käännä liesi pois päältä. Lisää fariinisokeri ja sekoita kunnes sokeri on sekoittunut hyvin ja hieman sulanut voin sekaan.

Anna seoksen jäähtyä hetki, jottei se kypsennä kananmunaa. Lisää kananmuna ja vanilja. Sekoita. Lisää jauhot sekä suola ja sekoita nopeasti. Liika sekoitus tekee blondiesta liian jämäkän.

Voitele uunivuoka (n. 20cm*20cm) tai vuoraa se leivinpaperilla. (Minulla oli kätevä Le Creuset-leivontavuoka, joka ei tarvinnut lainkaan voitelua!) Kaada seos vuokaan ja tasoita sen pinta lastalla tai lusikalla.  Tiputtele taikinan päälle maapähkinävoi- ja hillolusikallisia ja tasoita pinta lastalla. (Jos mantelivoi tuntuu kovin jämäkältä, voit pehmentää sitä lämmittämällä mikrossa tai kattilassa.) Marmoroi päällinen pyörittelemällä kuvioita lusikalla tai lastalla. Jos marmoroinnin kanssa on vähän niin ja näin, niin ei se haittaa, koska päälle ropsautellaan suklaahippuja tai pähkinöitä.

Paista 175-asteisessa uunissa 22-25 minuuttia.

Jäähdytä kunnolla ennen leikkaamista. Tarjoile tuoreiden vadelmien kera

maanantaina, huhtikuuta 14, 2014

Sieniviikon startti


 Keväinen sienimetsä.

Sieniviikko! Ei tulisi ihan näin huhtikuussa ensimmäisenä mieleen moisen viettäminen. Mutta nyt vietetäänkin kotimaisten, viljeltyjen sienten viikkoa. Ajankohta on itse asiassa oivallinen, koska ainakin meikäläisellä on alkamassa ko. tuotteiden "suursesonki". Pakko tunnustaa, että useimmiten viljeltyjä sieniä tulee ostettua juurikin kesällä, nimittäin grillauspuuhiin. Olen ikuisuuskoukussa herkkusienten, pekonin ja juuston, erityisesti sinihomejuuston liittoon.

Muttamutta, näitä viljeltyjä sieniä on niin paljon muitakin kuin vain herkkusienet ja käyttötapojakin huomattavasti enemmän. Sitä vain urautuu aina vanhoihin tuttuihin juttuihin. Sieniähän on hurjan helppo lisätä melkein ruokaan kuin ruokaan. Harvemmin sitten tulee nostettua niitä päärooliin muutoin kuin keitossa tai kastikkeessa.



Blogirinki ja Kauppapuutarhaliitto haastoivat mukaan nostamaan näiden kotimaisten herkkujen tunnettuutta. Näin pk-seudun ulkopuolella asuvana törmäsin muuten saatavuusongelmaan. Peruskaupoissa tarjolla on vain lähinnä herkkusieniä. Kotimaisia vilejltyjä sieniä on olemassa vaikka mitä muitakin, mutta saatavuuden kanssa ei aina ole ihan helpointa. Minisiitakkeita, niitä pieniä ruskeita söpöläisiä löysin vasta Stockan herkusta. Ovat muuten ihan ässiä esimerkiksi aasialaistyyppisissä keitoissa, kauniita ja maukkaita.

Kotimaiset, viljellyt sienet tunnistaa helposti tästä Sirkkalehti-merkistä.


Siitakkeiden sijaan päädyin kuitenkin käyttämään herkkusieniä, niitä kun lienee saatavilla Hangosta Utsjoelle. Haastoin itseni pois grillin ääreltä ja syntyi pieni aamiaisherkku. Kirkkaana kevätaamuna, kun silmät olivat vielä hieman unihiekassa ja makuhermot kaipasivat jotakin muuta kuin kaurapuuroa. 





MANTELISET HERKKUSIENILEIVÄT
1:lle

Iso viipale kauraleipää
2-3 tuoreitta Champ-herkkusientä viipaloituina
öljyä paistamiseen
1 tl mantelivoita
ripaus rastettua parmesaania (tai pehmeää tummaa balsamicoa)
suolaa ja pippuria
tuoretta kypsää päärynää

Paista herkkusieniviipaleet pannulla kullanruskeiksi ja sekoita joukkoon mantelivoi. Mausta parmesaanilla, (maidottomat pehemällä tummalla balsamicolla) suolalla ja pippurilla.

Pahda leipä, sipaise päälle mantelivoita ja päällystä ohuilla päärynäviipaleilla. Kasaa päälle sienseos ja koristele muutamalla parmesaanilastulla tai päärynällä. Tarjoile aamukahvin kera.


Yhteistyössä Blogirinki ja Kauppapuutarhaliitto

maanantaina, huhtikuuta 07, 2014

Valkuaista tölkistä


Kaikkea tuntuu nykyisin saavan tölkistä tai pullosta, kuten nyt esimerkiksi kanamunan valkuaisia. Tartuin kaupassa Laitilan Proegg-uutuustötsään, varsinkin kun menossa on pienimuotoinen "makkarat edes nakeiksi-projekti" lähestyvän kesän ja puolimaratonin kunniaksi. En nimittäin millään viitsisi hinata ihan jokaista muhkuraani sitä reilun kahdenkympin lenkuraa. Aika hyvä motivaattori kaltaiselleni hedonistille.

Kananmunat ja erityisesti valkuaisethan ovat varsinaista bodarien evästä ja painonvartijan unelma, lähinnä pelkkää proteiinia, ei rasvaa eikä hiilareita. Ja munakas on mitä mainioin lounas kotitoimistoa pitävälle. Tempaisin pannuun siis munakkaan, mutta normaalin munasetti korvautui 1 dl valkuaista + 1 tavallinen kananmuna + 3 rkl vettä-seoksella. Väliin sitten paprikaa, tomaattia, basilikaa ja kinkkua. Ja totta kai muutama murunen oikein maukasta cheddaria, ettei nyt liian terveelliseksi mene.

Tuomio tuotteelle: Kätevä! Eipähän jää keltuaisia ajelehtimaan jääkaapin perukoille. Tosibodari laittaa tätä vaikka smoothieen. Tuote on pastöroitu eli salmonellavaaraa ei ole, niinkuin ei suomalaisissa kananmunissa muutenkaan. Avattu tölkki säilyy jääkaapissa 7 päivää. Enköhän siinä ajassa ehdi sen käyttämään, jossen muuhun niin vaikka marenkiin... :D