lauantaina, helmikuuta 22, 2014

Kesän tuoksu: Mansikkavispipuuro



Paikallisen Cittarin hyllystä tarttui matkaan pullollinen mansikkamehua. Lähiseudun viljelijän tuotoksia, en voinut vastustaa. Ensin ajattelin nautiskella mehusta ihan mehuna, mutta kun en ole kovinkaan hyvä mehunjuoja, päätin muuntaa mehun jälkkäriksi. Siispä ostoskärryyn päätyi myös Sunspeltin spelt-täysjyvämannaa.

Ei aavistustakaan, mistä tuli vispipuuro mieleen. Jonnalta löytyi resepti mehusta tehtävälle visparille. Helppoa, nopeaa ja herkkua. Ja hetken aikaa keittiössä tuoksui kesä!

Kuva kännykkälaatua, eikä se tee lainkaan oikeutta ihanan väriselle puurolle.

MANSIKKAVISPIPUURO
4:lle, jälkkärinä 6:lle

1 litra tiivisteestä laimennettua vahvaa mansikkamehua
1,5 dl spelt-täysjyvämannasuurimoita
0,5 dl sokeria (määrä riippuu mehun makeudesta)
ripaus suolaa

Laimenna mehutiivisteestä vahva mehujuoma. Juotava, mutta hiukan normaalia vahvempi on vispipuuroon hyvä. Silloin puurossa on makua.

Kuumenna mehu kiehuvaksi. Vatkaa joukkoon mannaryynit ja ripaus suolaa. Keittele puoli tuntia – kolme varttia miedolla lämmöllä. Siinä mannaryynipaketissa lukee viisitoista minuuttia, mutta usko pois, tässäkään asiassa maltti ei ole pahitteeksi, vaan puuroa voi ihan hyvin haudutella rauhassa.

Anna jäähtyä ihan viileäksi ja vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella. Vatkaa perusteellisesti, jotta saat kunnolla kuohkean puuron. Malttia tarvitaan tässäkin, äitini on opettanut, että olennaista on jäähdyttää puuro kunnolla. Prosessia voi nopeuttaa laittamalla kattila kylmään veteen lavuaariin.

Tarjoile huumavantuoksuinen ja ihanan vanhan roosan värinen puuro vaniljamaidon tai pienen kermatilkkasen kanssa. Mielettömän hyvää myös sellaisenaan.

Note to self: Puurosta tuli melko löysää vielä vatkaamisen jälkeenkin. Seuraavalla kerralla voi kokeilla 1,75 dl mannasuurimoita. Ja sanomattakin selvää, että tähän voi käyttää muitakin mehuja.

tiistaina, helmikuuta 11, 2014

Nyhtöpossun toinen tuleminen


Pulled pork, suomeksi nyhtöpossu ei ole keittiöni vakivieras, mutta innostuin kokeilemaan Kotilieden sivuilla mainiota Himahella-videoblogia pitävän ruokatoimittaja Tiina Rantasen reseptiä. En ole oikein innostunut videoblogeista, mutta Tiinan juttuja on kiva katsoa, rentoa, iloista, ammattimaisesti tehtyä ja toimivia reseptejä.

Nyhtis ei ole koskaan mitään pikaruokaa, mutta helppoa ruokaa se on. Aikaa menee, mutta ruoka valmistuu kuin itsestään.

Tein tällä kertaa itselleni nyhtisburgerin pikaiseksi lounaaksi. Osa syötiin tacojen kanssa. Ja loput taidan laittaa pakkaseen "pahan päivän varalle".

HIMAHELLAN NYHTÖPOSSU

1,5 – 2 kg possun niskaa eli kassleria
1,5 – 2 rkl karkeaa merisuolaa
2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
2 tähtianista
5 piparkakkua tai 1 tl piparkakkumaustetta
500 g amerikkalaista grillikastiketta (savunmakuista)

Hiero lihan pintaan merisuolaa niin, että lihan pinta rikkoutuu. Anna lihan suolautua huoneenlämmössä pari tuntia.

Pane liha kannelliseen uunipataan. Kuori ja viipaloi sipuli ja asettele viipaleet pataan lihan ympärille. Heitä pataan muutama tähtianis.

Mausta grillikastike murskatuilla piparkakuilla tai piparkakkumausteella. Lisää grillikastiketta pataan niin, että se peittää sekä lihan että sipulit. Kypsennä kansi päällä 100 asteisessa uunissa 6-8 tuntia.

Nosta liha kastikkeesta ja anna sen jäähtyä puoli tuntia. Revi liha kahdella haarukalla ’riekaleiksi’.

Pane kastike kattilaan ja keitä sitä kasaan kun revit possua. Lisää revitty liha takaisin kastikkeeseen ja sekoita hyvin. Kuumenna. Tarjoihaluammallasi tavalla. 

Note to self: Jos haluat kastikkeesta possun rasvan pois, jäähdytä kastike ensin ja kuori hyytynyt rasva pois pinnalta. Makuasioita.

perjantaina, helmikuuta 07, 2014

Laiskan lauantain lasagne


Niin herkullista kuin lasagne onkin, sitä tulee tehtyä noin kerta vuoteen. Ja näköjään en ole koskaan saanut yhtäkään niistä toteutuneista lasseista tänne blogiin asti. Olkoon tämä nyt ensimmäinen, saa nähdä jääkö ainokaiseksi.

Oikaisin vähän mutkia ja jätin bechamelin keittelyn sikseen. Varsinkin, kun onnistun lähes aina polttamaan sen pohjaan... Sekoitin ranskankermaan juustoraastetta, valkokastike oli tällä kertaa siinä. Jossain Valion ohjeessa bechamel oli muuten korvattu valmiilla Viola-juustokeitolla. Toimiva niksi, jos tykkää valmiskeitoista. Tosin, Viola-keitot taitavat olla siinä lajissa ihan kelpo vaihtoehtoja.

Enne lassentekopuuhastelua sattui silmiin sekä Sillä Sipulin että Chef Jonesin lasagneaiheiset postaukset. Chef Jonesilta bongasin ja apinoin juustokuorrutteen. En itse olisi tajunnut laittaa mukaan keltuaista. Toimii.

Tästä tuli oikein hyvää. Jopa niin hyvää, että 5-vuotias koemaistaja söi lautasensa tyhjäksi ja totesi lasagnen olleen hyvää. Mutta toki kuulemma äidin lasagne on parasta. Niinhän se on, äitien tekemä ruoka on aina parasta. ;)
 
LAUANTAILASAGNE, LAISKASTI
Iso vuoka, riittää noin 4-6:lle

Lihakastike:
1 sipuli
1 solo valkosipuli
öljyä
400 g jauhelihaa
suolaa ja pippuria
1,5 dl punaviiniä
1 lihaliemikuutio / vastaavasti lihafondia
2, 5 dl vettä
390 g tomaattimurskaa
4 rkl tomaattipyrettä
2 laakerinlehteä
½ rkl oreganoa
(1 tl hunajaa, jos tarvetta pyöristää makua)

Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy syvässä paistinpannussa tai padassa. Kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää jauheliha ja paista kunnes se ruskeaksi, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää mukaan punaviini ja kiehuta, kunnes se on haihtunut. Lisää mukaan vesi, lihafondi ja kiehuta taas. Lisää mukaan vielä tomaattimurska, laakerilehti ja oregano. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla ainakin puolisen tuntia, pidempäänkin, jos aikaa on. Tarkista kastikkeen maut ja säädä mieleisiksi. Kastike saa olla löysää, joten huolehdi, ettei se kiehu liikaa kasaan.

Paketillinen lasagnelevyjä

Juustokastike:
300 g ranskankermaa
200 gmakuisaa juustoraastetta

Sekoita keskenään. Juustoraasteeksi kannattaa valita suhteellisen voimakkaan makuista juustoa, antaa lasagneen kunnolla makua.

Juustokuorrute:
150g juustoraastetta
1 keluainen
Loraus kermaa / muutama ruokalusikallinen ranskankermaa

Kokoa lasagne. Öljyä vuoka ja laita ensin pohjalle ohut kerros lihakastiketta. Sitten lasagnelevyä, päälle lihakastiketta ja juustokastiketta. Päälle taas lasagnelevyyt. Toista kastikehommat. Ihan viimeiseksi laitoin vielä muutaman lasagnelevyn ja sen päälle levitin juustokuorrutteen.

Paista 200 asteessa n.30min. Jos alkaa pinta tummumaan liikaa, niin laita kansi tai folio päälle. Anna vetäytyä kunnolla enne tarjoilua, ainakin noin vartin verran.

keskiviikkona, helmikuuta 05, 2014

Mummin paisti Karjalasta




Soittelin tuossa mummini kanssa, tulipa hyvä mieli rupattelusta. Uunissa muhi samaan aikaan Karjalan paisti. Mummi ei kuulemma laita pataan yleensä porkkanaa, minä laitoin. Taattuhyvää talviruokaa, tässä on vaikea epäonnistua. Ja taitaa tämä kuulua Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajankin hyväksymiin "oikeisiin" ruokiin. :)

Anna oli tutkaillut Karjalanpaistin syvintä olemusta tarkemmin, reseptiniksit ongittu Uneliaasta keittiöstä.

KARJALANPAISTI
reilu satsi

750 g naudan- ja possun paistilihoja reiluina kuutioina
3 porkkanaa
2 sipulia
8 kokonaista maustepippuria
2 laakerinlehteä
1-1,5 tl suolaa
vettä

Kuori ja paloittele porkkana, lohko sipuli.

Lado pataan tai uunivuokaan vuoronperään kasviksia ja lihoja. Lisää mukaan maustepippurit ja laakerinlehdet. Mausta suolalla ja kääntele hiukan. Kiehauta vesi ja kaada lihojen päälle niin, että 2/3 lihoista peittyy.
 
Kypsennä uunissa ilman kantta ensin 225 asteen lämmössä puolen tunnin ajan, kunnes päällimmäiset lihapalat ovat ruskistuneet. Ota pata uunista ja kääntele lihoista esiin uudet paistopinnat. Laita pata takaisin uuniin ja jatka paistamista 150 asteen lämmössä seuraavat puoli tuntia. Lisää tämän jälkeen pataan kansi ja jatka paistamista 2,5 tuntia. Käännä uunin lämpö pois päältä ja anna padan olla jälkilämmössä vielä puolen tunnin ajan. Paistoaika on siis yhteensä 3-4 tuntia.

Tarjoile keitinperunoiden tai pottumuusin kanssa. Lykkäsin lautasen reunalle myös muutaman suolakurkkusen.

Note to self:  Kannattaa tarkistaa paiston puolivälissä nesteen määrä ja lisää sitä tarvittaessa. Omani meinasi hieman kuivahtaa, kannesta huolimatta.

P.S. Jos aiot tänään torttuleipojaisiin, niin tässä taattuvarmat Runebergiläiset: KAKKU ja TORTUT