lauantaina, marraskuuta 23, 2013

Pizzaperjantai ja pohjataikina tipo 00-jauhoista


Perjantai on erinomaisen sopiva pizzapäivä. Tällä kertaa kokeilin tehdä sen tipo 00-jauhoista. Sikahelppo tehdä koneella ja älyhyvä lopputulos.


PIZZATAIKINA NAPOLILAISITTAIN

500 g Tipo 00-jauhoja
325 g vettä
10 g suolaa
3g kuivahiivaa

Sekoita jauhot kuivahiiva ja suola keskenään. Lisää taikinaan vesi. Jos teet taikinan koneella, vaivaa ensin hitaalla 2 minuuttia, sitten nopeammalla teholla 5 minuuttia ja sitten taas hitaammalla teholla 2 minuuttia.

Peitä taikina ja anna nousta 1,5-2 tuntia tai kunnes se on turvonnut kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Tee iso pallo ja jaa taikina 3 x 275 g painoiseen palaan. Muotoile palat palloiksi. Jauhota kevyesti vehnäjauhoilla ja peitä kostealla pyyhkeellä tai tuorekelmulla, jotta pizzataikinan pinta ei kuivahda. Taikinapallojen pitää olla pehmeitä ja silkkisiä, jotta niitä on helppo työstää. Anna pallojen levätä ainakin tunti, jotta niistä on helppo työstää ohuita, rapeita pizzapohjia.

Jos et tarvitse pizzapohjia heti tunnint päästä, laita ne jääkaappiin, kunnes olet valmis aloittamaan. Taikinanhan voi tehdä vaikka(perjantaina) aamusella valmiiksi, jolloin se on näppärästi valmii na, kun illalla valuu väsyneenä töistä ja nälkä on kova!

Sitten vain kaulitsemaan, täyttämään ja paistopuuhiin. Sitten lasiin ihana punkku tai sitten rapeasti humaloitu olut.

Pizzataikinan reseptin alkukoti on täällä.


perjantaina, marraskuuta 22, 2013

Viikonloppuviini - espanjalainen hurmuri



Ruuanlaittoni on viime aikoina ollut luokkaa "ei mitään uutta länisrintamalla". Ette halua tietää yhtään enempää paistetusta jauhelihasta ja kasviksista.

Onneksi on ystäviä, jotka tarjoilevat ihanaa ruokaa ja vähintään yhtä ihanaa viiniä. Tämä punainen Espanjan Riojasta saapunut hurmuri löytyi lasistani männäviikonloppuna. Kokeilkaa te sitä vaikka nyt tänä viikonloppuna!

Viini on saanut muuten mairean arvion Viini-lehden Antti Rinta-Huumolta. Niin hyvän, että toinen Antti on tehnyt sille täsmäreseptin, joka sekin sopii marraskuiseen viikonloppuun mitä mainioimmin.

Baron de Ley Reserva 2008
Alkon tuotenumero: 007152
Hinta: 15,52 e

P.S. Jos olisin ajan hermolla, niin kirjoittaisin nyt Beaujolais Nouveuausta. Mutta tunnustan, ei mitenkään mun juttu. Ei edes niin, että ostaisin pullollistakaan, se vain päätyisi glögiviiniksi. Hauska ilmiö, mutta ihan liian nuorta juomaa minulle.

maanantaina, marraskuuta 04, 2013

Tahtoo joulukalenterin, aikuisten joulukalenterin

 
Jossain vaiheessa suunnittelin joulukuulle samppanjaista adventtikalenteria. Joulukuun alusta jouluaattoon asti joka päivälle minipullo samppanjaa. Ah, mukava ajatus! No, Alkon valikoimasta ei löydy tarpeeksi montaa erilaista minupulloa, joten se siitä. Myös maksa ja lompakko saattavat ilahtua toteutumattomasta ideasta.
 
Päivänä muutamana seilasin taas vaarallisilla vesillä Stockan Herkun lähistöllä ja sieltä se pomppasi silmiini: Lakridsin adventtikalenteri! Pakko saada!
 
Jos laku ei innosta, niin tarjolla on myös Neuhausin, Lauensteinin, Lindtin sekä muutaman muun suklaakalentereita aikuiseen makuun. Valikoimaan kuuluu myös marspaanikalenteri, joka kuulemma oli jo hetkellisesti myyty loppuun.
 
Askartelija-paskartelija voi toteuttaa oman suklaakalenterin käväisemällä vaikka Chjokossa tai Petri's Chocolate Roomissa ja valitsemalla omat lempisuklaansa, jotka sitten askartelee kauniiseen kalenteriin. Tarjolla on kaikenlaisia puolivalmiita kalenteriratkaisuja askartelukaupoissa ja kauppojen joulukrääsäosastoilla. Ei hassumpi vaihtoehto sekään.
 
Lakridsin kalenteria saa Stockan lisäksi myös heidän verkkokaupastaan. Kuvat lainakamaa Lakrisin sivuilta.
 
 
 


 


lauantaina, marraskuuta 02, 2013

Kaakaovanukas




Lapsuudenkodissani ei juurikaan harrastettu Jacky-makupaloja tai nami-nameja. En traumautunut siitä sen suuremmin, koska kaupan vanukkaiden sijaan saimme äidin tekemää suklaakiisseliä. Vähän samaa sarjaa kaupan leivän, pullan ja mehun kanssa. "Äiti, miksei meillä koskaan ole Mehukattia?" Näin jälkeenpäin asiaa arvostaa kovasti.

Ei siis liene yllätys, että tämä Omenamintun suklaavanukasresepti kolahti minuun heti. Ihanan nostalgista! Muutin nimen kaakaovanukkaaksi, koska sitähän tässä on. Suklaavanukas kyllä kuulostaa hienommalta, että ehkä sitä sunnuntaisin ja arkisin kaakaovanukasta.

Käytin täysmaitoa, lopputulos olikin sangen täyteläinen. Kevytmaitoversio sopisi ehkä paremmin arkijälkkäriksi.

Kas tässä, ihana nostalgiapläjäys. :)

KAAKAOVANUKAS
4:lle

7 dl maitoa
½ dl sokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1 vaniljatanko halkaistuna tai 2 tl vaniljasokeria
 maissitärkkelysjauhoa
1 pieni kananmuna

Pinnalle: raastettua tummaa suklaata

Mittaa kaikki aineet pinnoitettuun kattilaan (myös paksupohjainen teräskattila sopii tarkoitukseen). Sekoita hyvin ennen kuin alat kuumentamaan.

Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos muuttuu sakeaksi ja kiehahtaa.

Katkaise levystä virta ja jatka sekoittamista vielä muutaman minuutin ajan.

Mikäli käytit vaniljatankoa, poista se ja kaada jälkiruokakulhoihin tai laseihin. Peitä kelmulla ja pane jääkaappiin noin 3 tunniksi, jotta vanukas hyytyy. Ripottele päälle raastettua tummaa suklaata.