maanantaina, elokuuta 26, 2013

Tomaattia ja fetaa


Voisin varmaan kohta luoda tänne uuden kategorian nimeltä vanhat (?) blogiklassikot. Herkussa ja koukussa tätä tehtiin jo vuonna 2009, meillä sitten heti perään 2013. Simppeli, toimiva, nopea ja maukas resepti, erityisesti vielä nyt, kun tomaatit ovat makoisia. Toimii taatusti myös kelmeiden talvitomaattien kesyttäjänä. Ihan alkujaan resepti on kuulemma Teresa Välimäen kynästä.

LÄMMIN TOMAATTI-FETASALAATTI
2 hyvin nälkäiselle tai 4:lle pieneen nälkään

2 rasiaa kirsikkatomaatteja (400 g)
1 pkt fetajuustoa (n. 150 g)
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
tuoretta tai kuivattua timjamia
mustapippuria

Kuutioi tai murustele feta ja laita uunivuokaan minitomaattien kanssa. Tomaatteja ei kannata puolittaa, laita ihan kokonaisena vain. Lisää vuokaan kaikki mausteaineet ja sekoita. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoile hyvän leivän kanssa jotta saat mahtavan liemen dippailtua. Toimii myös hyvin erilaisten lihojen tai kanan lisukkeena.

Note to self: Version tätä jo kertaalleen paprikalla höystettynä, korvasin sillä osan tomaateista. Toimi hyvin niinkin.

sunnuntaina, elokuuta 25, 2013

Leipäprojekti




En oikein tiedä, mitä tästä leivästä sanoisi. Johan oli sotkuinen projekti!

Ainakin olen aivan auttamattomasti jäljessä trendistä, koska Jenkeissä tämä vaivaamaton leipä taisi olla kovaa huutoa viime vuosikymmenen puolella. Mutta leivän leipominen noin yleensä taitaa olla edelleen trendikästä, joten parempi nyt kuin ei koskaan.

Ohje on Jonnalta Suolaa ja Hunajaa -blogista. Jälkikäteen väijyin myös tämän videon aiheesta, ja sotkuisuuden syykin taisi selvitä. Taikinani oli sittenkin aavituksen liian löysää.

Ensi kerralla taidan tehdä leivän ihan tavallisesti koneella vaivaamalla. Mutta voisin kyllä paistaa sen padassa, kuoresta nimittäin tuli ihan mahtava. Ja tyylilleni uskollisena voisin kokeilla hapanjuurileivän tekemistä sitten, kun se ei enää ole muodikasta. 

VAIVAAMATON LEIPÄ aka kattilalaleipä tahi No-knead bread

7 dl jauhoja (esim. täysjyvävehnäjauhoja, vehnäjauhoja, hiivaleipäjauhoja, spelttijauhoja tai muita haluamiasi jauhoja)
1/4 tl kuivahiivaa
4 dl vettä
1 1/2 tl suolaa


Vaihe 1: Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi, älä vaivaa. Taikina näyttää tässä vaiheessa aika lailla alla olevan kuvan kaltaiselta. Taikina on löysähkö ja niin sen kuuluukin olla, mutta ei missään tapauksessa ihan nestemäinen velli.

Laita kelmu ja taikinaliina kulhon päälle ja anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä 12-16 tuntia. Sen jälkeen se näyttää kuvan kaltaiselta.

Vaihe 2: Laita reilusti vehnäjauhoja leivonta-alustalle ja painele taikina levyksi niin, että saat ilmakuplat pois taikinasta. Nostele taikina kulmista keskelle kuin taittelisit nenäliinan, niin saat siitä jokseenkin leivän oloisen. Ulkonäöllä ei tässä vaiheessa kuitenkaan ole oikeastaan mitään väliä.

Laita leivinliina koriin tai muuhun kulhoon ja jauhota se kunnolla (oikeasti kunnolla, minä jouduin kaapimaan loput taikinasta irti liinasta veitsellä, vaikka luulin laittaneeni ihan kunnolla jauhoja). Laita taikina liinan päälle (kuva alla). Anna kohota vielä reilun tunnin ajan liinalla peitettynä. Minä kohottelin taikinaa uunissa 30 asteessa.

Paistaminen: Laita valurautapata kylmään uuniin ja uuni lämpenemään (noin 230 astetta). Anna padan lämmetä uunissa vielä parikymmentä minuuttia sen jälkeen, kun uuni on lämmin. Olennaista on, että pata on todella kuuma, silloin leipä ei tartu kiinni, vaan kopsahtaa nätisti ja yhtenä kappaleena padasta pois.

Vaihe 3: Laita taikina kuumaan pataan. Älä välitä ulkonäöstä, kyllä se siellä uunissa kaunistuu. Sitten kansi päälle ja kuumaan uuniin 30 minuutiksi. Ota sen jälkeen kansi pois ja paista kunnes leipä on kypsä (noin 10-15 minuuttia). Kypsän leivän tunnistaa kumeasta kopsahduksesta, kun sitä kopauttaa. Leipä irtosikin kauniisti padasta jäähdyttyään hieman.


maanantaina, elokuuta 19, 2013

Pari päivää Puolassa

Seuraa kuvareportaasi muutaman päivän Puolan reissulta. Taisin jossain vaiheessa jo uhota, että nyt riittäisi itämatkailu vähäksi aikaa. Käänsin takkini ja pieni pyrähdys tuossa Itämeren toisella puolen saa kumasti ihmisen luulemaan, että sillä olisi vielä muka jotain kesälomaa jäljellä. Hah! Vesisateinen Helsinki poistaa tehokkaasti moiset harhaluulot.

Gdansk on kaunis, vanha hansakaupunki. Ravintoloista ihan erikseen omassa postauksessaan. Possua, pottua ja pilsneriä. Käydään sitä ennen pienellä kävelyllä Gdanskissa.


 Museolaiva Soldek kelluu Gdania-joessa, joki on Veiksel-joen sivuhaara

 
Vanhaa kaupunkia



Piparkakkutaloja?

 
Näistä ihanista taloista tuli otettua aika monta kuvaa...


Hyvinhoidetut parvekekukat !

 
Vanhan kaupungin alueella oli jonkinsortin (jatkuvat?) markkinat. Kojuja oli joka lähtöön.

 
Antiikkia ja muka-antiikkia. Kuvan mummu oli ihan aito.

 
 Anekan lapsuuden ainekset: Puuleluja ja  puiset värikynät.


Kaupungin historian kerrostumia: satamanostureita, neuvostoajan betonibunkkeita
 ja vanhan kaupungin rakennuksia.


Hotellihuoneen ikkuna tarjosi upean näkymän yli kaupungin kattojen.

tiistaina, elokuuta 06, 2013

Maustetaikoja lihalle


Jossain vaiheessa kesää alkaa olla marinoimisideat loppu, kaikesta tuppaa tulemaan ainakin omaan suuhun samanmakuista ja tylsää. Onneksi kaikille ei käy näin. Löysin taannoin mainion marinadireseptin Onko Nälkä-blogista. Tein hieman pienemmän satsin, kuin mitä tässä reseptissä alla. Mutta, olisi kannattanut tehdä koko satsi, oli nimittäin erittäin toimiva juttu. Samalla tähän upposi kaapissa seisoneet sinappijauheen jämät. Soveltui erinomaisesti possun marinoimiin, mutta taatusti myös muille lihoille.



MAGIC DUST eli TAIANOMAINEN MAUSTESEOS LIHALLE
Riittää 1,5kg:lle lihaa

1/2 dl sormisuolaa
1/2 dl jeeraa eli juustokuminaa
1dl savupaprikajauhetta
2 rkl sinappijauhetta
2 rkl mustapippuria
1tl Valkosipulijauhetta
2rkl cayennepippuria
1/2 dl ruokosokeria

Yhdistä kaikki aineet ja jauha jauheeksi.

Valele lihat mausteella, käytä n.1/3 alussa ja kaada sekaan öljyä. Anna lihojen marinoitua kylmässä.
Osan mausteseoksesta voit sekoittaa hunajaan ja valella sillä grillattavia lihoja. 

torstaina, elokuuta 01, 2013

Jugurtti jäässä: Frozen Strawberry Yoghurt

 

Mä en ole koskaan... Tehnyt itse frozen youghurtia. Tai mitä tämä nyt sitten suomeksi olisikaan, jäägurtti ehkä? Vai ihanko vain jogurttijäätelö?

Olen monta kertaa kävellyt Citykäytävän Jogon kesäkiskan ohitse ja miettinyt, että pitäisi ja pitäisi. Polkkapossun postaus ja resepti olivat se viimeinen nytkähdys toteutusvaiheeseen. Ja kylläpä kannatti, oli raikasta ja hyvää. Juuri sopiva herkku lämpimään kesäiltaan.

 Jos jostain syystä ei jaksa alkaa jäägurttia veivaamaan itse, niin Jogon lisäksi sitä tarjoilevat Helsingissä myös Yobot ja Kippo.

 FROZEN STRAWBERRY YOUGHURT

400 g turkkilaista jogurttia
1 dl glukoosia
½ tl vaniljajauhetta

sokeria tai steviaa lisämakeudeksi, jos tarvetta

reilu 3 dl mansikoita soseutettuna

Mausta jogurtti sokerilla tai stevialla ja sekoita mukaan myös glukoosi. Aja jäätelökoneessa massaa n. 30 minuuttia ja lisää mansikkasose. Aja vielä n. 5 minuuttia. Tarjoile pikaisesti. Tarvittaessa voit laittaa kulhon peitettynä hetkeksi jääkaappiin.

Note to self: Tällä sokerimäärällä tulee aika kirpsakkaa settiä. Jos olet vähänkään makiamman ystävä, niin lisää sokeria reippaasti. Kylmyys myös ikäänkuin vie makeutta pois.